Hoogleraren pleiten voor onderzoek rijksrecherche naar uitgelekte notulen

Premier Mark Rutte. Bron: Screenshot YouTube/Minister-president Mark Rutte Premier Mark Rutte. Bron: Screenshot YouTube/Minister-president Mark Rutte

RTL Nieuws legde gistermiddag eigenhandig een bom onder het formatieproces. Het journalistieke platform publiceerde een explosieve reconstructie, waarin beschreven werd dat het inmiddels demissionaire kabinet doelbewust informatie omtrent de toeslagenaffaire achterhield voor de Tweede Kamer. Het lekken van ministerraadnotulen is echter strafbaar. Volgens een aantal hoogleraren zou zelfs de rijksrecherche ingeschakeld moeten worden. 

Er is nogal wat gebeurd woensdagmiddag. RTL Nieuws publiceerde een huiveringwekkende reconstructie, waarin wordt beschreven dat het demissionaire kabinet doelbewust informatie omtrent de toeslagenaffaire voor de Tweede Kamer achterhield. RTL Nieuws baseerde zich op diverse notulen van de ministerraad en sprak diverse bronnen. “We hebben geprobeerd de heer Omtzigt te sensibiliseren, maar dat is niet gelukt”, zo schijnt CDA-leider Wopke Hoekstra volgens zo’n bron gezegd te hebben.

Zonder donaties heeft de kritische journalistiek geen kans van slagen. Help mee nieuwe content te creëren en doneer aan The Politics Post!

Ministerraadnotulen zijn echter geheim. Normaal gesproken blijven ze tientallen jaren achter gesloten deuren. Het uitlekken van dergelijke notulen is strafbaar. De kwestie is zelfs zo uit de hand gelopen dat een aantal hoogleraren momenteel vinden dat de rijksrecherche geraadpleegd moet worden. “Die notulen zijn zeer geheim. Het beraad in de ministerraad is vertrouwelijk. En het verslag dat wordt opgemaakt van dat beraad is ook vertrouwelijk”, zegt hoogleraar staatsrecht Paul Bovend’Eert (Radboud Universiteit) tegen de NOS.

“Degene die de notulen heeft, heeft een geheimhoudingsplicht. Het schenden van die geheimhoudingsplicht is een misdrijf. De minister-president zou de rijksrecherche moeten vragen wie deze geheime notulen heeft gelekt, want dit kan absoluut niet.”

RTL Nieuws-journalist Pieter Klein is het niet helemaal met de hoogleraren eens. Volgens hem moet er meer naar de slachtoffers van de toeslagenaffaire worden gekeken. “Nou ja, zeg… Precies zoals in de toeslagenaffaire een klokkenluider werd aangepakt, in plaats van problemen van de gedupeerden op te lossen en openheid te betrachten. Volstrekt verkeerd signaal, dit”, verzuchtte hij op Twitter.

Deze hoogleraren zijn echter niet blind voor de inhoud van deze RTL Nieuws-publicaties. “Als dit verhaal klopt, is het zeer ernstig”, zegt hoogleraar staatsrecht Wim Voermans (Universiteit Leiden) eveneens tegen de NOS. “Ministers en staatssecretarissen staan onder de dure plicht om de Kamer volledig en juist te informeren. De tanden van de Kamer worden op deze manier getrokken: zonder informatie kan de Kamer niet controleren.”

En daar slaat Wim Voermans natuurlijk de spijker op zijn kop. Om de waarheid te kunnen achterhalen, moeten de notulen van de ministerraad ogenblikkelijk openbaar worden gemaakt. Daarna kan de Tweede Kamer een afgewogen oordeel vellen. Zonder transparantie en openheid gaat dat echter niet lukken. Deze gehele kwestie bewijst des te meer dat er een transparantere bestuurscultuur op poten moet worden gezet.

Op de hoogte blijven van het politieke nieuws en The Politics Post helpen groeien? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook