Horeca is er helemaal klaar mee: ‘Terrassen dinsdag open’

Mark Rutte. Bron: Screenshot YouTube/Minister-president Mark Rutte Mark Rutte. Bron: Screenshot YouTube/Minister-president Mark Rutte

De horeca heeft schoon genoeg van de verstikkende coronamaatregelen die door het demissionaire kabinet in stand worden gehouden. Al maanden trekt de horecasector aan de bel bij politiek Den Haag, maar heeft nog geen gehoor gevonden. Verschillende horecaondernemers hebben besloten om aanstaande dinsdag hun terrassen open te gooien, ondanks het kabinetsbeleid omtrent corona die dat nog niet toestaat.

De relatie tussen de horecasector en het demissionaire kabinet nadert het vriespunt. Er lijkt geen sprake meer te zijn van een warme verstandhouding tussen beide partijen. Zeker niet sinds de persconferentie van demissionair minister-president Mark Rutte en ‘coronaminister’ Hugo de Jonge.

Tijdens deze persconferentie kondigde die twee namelijk de eerste voorzichtige versoepelingen aan sinds de harde lockdown van december vorig jaar. Zo werden alle contactberoepen, minus sekswerk, weer toegestaan, evenals teamsporten voor jongeren tot 27 jaar. De horeca kwam echter niet in aanmerking voor eventuele versoepelingen.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook

Eerder deze week werd duidelijk dat de horecasector de Staat voor de rechter sleept. Robèr Willemsen, voorzitter van brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland, heeft geen goed woord meer over voor het huidige coronabeleid. “Er wordt maar halsstarrig vastgehouden aan de epidemiologische situatie, terwijl medische parameters waarop beslissingen worden gebaseerd regelmatig wisselen”, zei Willemsen tegen het AD over deze kwestie. “Ondertussen gaat de horeca naar de kloten. Dit is niet meer uit te leggen en kan zo niet langer doorgaan, genoeg is genoeg! We stappen daarom naar de rechter om meer steun en heropening af te dwingen.”

Demissionair minister-president Mark Rutte gaf gisteren tijdens het coronadebat aan dat hij de heropening van terrassen nu nog te riskant vindt. Volgens hem zou het opengooien van de terrassen een ‘aanzuigende werking‘ hebben. Wel gaf de VVD-bewindsman aan op korte termijn te willen kijken naar wat de mogelijkheden zijn.

Dat is voor de horeca echter niet genoeg. Zeker niet nu verschillende horecaondernemers gisteren het Vondelpark in Amsterdam hebben zien volstromen met feestende jongeren. En groep van 65 afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland heeft dan ook besloten om aanstaande dinsdag hun deuren weer te openen, geheel tegen de regels in. “Zeker na het zien van de beelden van afgelopen weekend en afgelopen dagen. Amper tot geen handhaving maar wel volle parken door het hele land”, zegt initiatiefnemer en horeca-ondernemer Johan de Vos tegen het Algemeen Dagblad.

De Nederlandse Politiebond, die de coronamaatregelen moet handhaven, heeft al aangegeven de kant van de horecaondernemers te kiezen. “De horeca en dit voorstel hebben onze sympathie”, zegt hoofdbestuurder Koen Simmers tegen dezelfde krant. Het ministerie van Justitie en Veiligheid lijkt het bijltje er ook al bij neergegooid te hebben. Zij schuiven de verantwoordelijkheid af op de ‘lokale autoriteiten’. Volgens het ministerie is het aan hen om te handhaven. Zij hebben echter al kenbaar gemaakt te sympathiseren met de horecasector. En daar kan ik ze geen ongelijk in geven.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook