Horeca sleept Staat voor het gerecht

Mark Rutte op VVD-congres. Bron: Screenshot YouTube/VVD Mark Rutte op VVD-congres. Bron: Screenshot YouTube/VVD

De horeca is het spuugzat dat ze hun deuren noodgedwongen gesloten moeten houden. Ze hebben besloten om naar de rechter te stappen. Koninklijke Horeca Nederland wil via deze route een snelle heropening bewerkstelligen en een beter steunpakket afdwingen voor de opgelopen schade.

De horeca geldt als een van de sectoren die het hardst is getroffen door de coronacrisis. Sinds het coronavirus z’n intrede in Nederland deed, waren kroegen en restaurant al snel de kop van jut. Zo moesten verschillende ondernemers hun deuren voor het eerst sluiten tijdens de ‘intelligente lockdown‘. Sinds december zitten we zelfs in een harde lockdown. De deuren van de horeca zitten al maanden dicht.

De horeca trekt regelmatig aan de bel bij het kabinet. Ze laten weten dat een golf van faillisementen aanstaande is, als de strenge coronamaatregelen blijven aanhouden. De noodkreet lijkt echter voor dovemansoren bestemd. Het demissionaire kabinet heeft namelijk nog altijd geen groen licht voor een eventuele heropening gegeven.

Horecaondernemers zijn de wanhoop nabij. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft besloten om de Staat aan te klagen en stappen naar de rechter. Ze willen via deze weg een snelle heropening realiseren en een beter steunpakket afdwingen. “De verplichte horecasluiting drukt disproportioneel op de branche. Keer op keer blijft perspectief uit met als gevolg dat veel horecaondernemers tegen enorme (financiële) problemen aanlopen”, zo laat KHN weten tegenover het Algemeen Dagblad.

KHN-voorzitter Robèr Willemsen is het zat dat horecaondernemers verplicht hun deuren gesloten moeten houden. Hij verwijt het demissionaire kabinet dat de steun die zij verlenen, niet de volledige schade dekt. Er zitten echter nog meer ergernissen bij Koninklijke Horeca Nederland. Zo vraagt de brancheorganisatie al maanden om een wetenschappelijke onderbouwing bij de overheid, voor de strenge coronamaatregelen voor de horeca. Deze wetenschappelijke onderbouwing blijft echter uit.

“Er wordt maar halsstarrig vastgehouden aan de epidemiologische situatie, terwijl medische parameters waarop beslissingen worden gebaseerd regelmatig wisselen”, zegt Willemsen. “Ondertussen gaat de horeca naar de kloten. Dit is niet meer uit te leggen en kan zo niet langer doorgaan, genoeg is genoeg! We stappen daarom naar de rechter om meer steun en heropening af te dwingen.”

Het is natuurlijk vreemd dat de horeca al maanden vraagt om een wetenschappelijke onderbouwing en dat politiek Den Haag gewoon niet thuis geeft. Het is op z’n minst niet correct tegenover de slachtoffers van de coronacrisis in de horeca. Het is dan ook volledig logisch dat de horeca naar de rechter stapt. Ze hebben het namelijk erg lang volgehouden, maar de maat is nu echt vol. En twee rechtszaken in korte tijd zou de Staat ook te denken moeten geven.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook. Wij hebben uw steun erg hard nodig!