Hugo de Jonge drukt gaspedaal in! 2,5 miljoen prikken per week

Hugo de Jonge. Bron: Screenshot YouTube/Rijksoverheid Hugo de Jonge. Bron: Screenshot YouTube/Rijksoverheid.

Iedereen heeft het wel gehad met de strenge regelgeving omtrent het coronavirus. Ook de hoge heren uit politiek Den Haag zeggen deze regels liever kwijt dan rijk te zijn. Zij zien het vaccineren van grote groepen mensen als de oplossing. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) wil daarom ook doorpakken en zet in op 2,5 miljoen prikken per week vanaf ‘de loop van het tweede kwartaal’.

Na een stroeve start lijkt de vaccinatiestrategie van het demissionaire kabinet eindelijk op dreef te komen. Zo werd afgelopen weekend de miljoenste prik gevierd. “Vandaag de #miljoensteprik. Door hard werk van velen bij @GGDGHOR, @RIVM, @LNAcuteZorg, @LHVhuisartsen, @verenso, @NVAVG, @ActiZbranche, @VGNbranche en meer. Dankzij jullie krijgen we steeds meer grip op het virus en komt het volgende miljoen snel dichterbij. Heel veel dank!”, jubelde minister Hugo de Jonge op Twitter.

Met deze mijlpaal maakte Nederland een sprong van de onderste regionen naar de middenmoot van aantallen gevaccineerde mensen. Er is echter geen sprake van een jubelstemming bij verschillende experts. Zo zegt oud-defensiearts Angela Hume tegen de NOS dat er nog voldoende winst geboekt kan worden. “Ik ben blij dat er 780.000 prikken zijn gezet, maar het kan veel beter.”

Op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook

Ook Hugo de Jonge lijkt zich dat te realiseren. Hij kondigt dan ook grof geschut aan. Zo wil de minister als een dolle grote groepen mensen vaccineren. Hij wil 2,5 miljoen prikken per week zetten tegen het coronavirus. In april moet het aantal prikken al op 1,5 miljoen per week zetten. De Jonge beweert zelfs dat het aantal prikken per uur kan worden verdubbeld met een slimmere werkwijze, zo valt te lezen in het AD.

Toch zit er nog een addertje onder het gras. Er heerst namelijk nog altijd grote twijfel over de beschikbaarheid van het AstraZeneca-vaccin. In het verleden ontstonden er al grote problemen met de levering van het vaccin aan de Europese Unie. En dat terwijl Nederland fors had ingekocht bij AstraZeneca. Deze onzekerheid hangt echter nog steeds in de lucht en is nog altijd niet weggenomen.

De vraag kun dus worden opgeworpen of Hugo de Jonge dit plan daadwerkelijk waar kan maken. Zeker met het oog op de vertraagde levering van het AstraZeneca-vaccin en de moeizame relatie van de farmaceut met de Europese Unie. Dit is mijns inziens dan ook een typisch gevalletje van eerst zien en dan geloven.

Op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook