Hugo de Jonge krijgt de nodige haatberichten voor zijn kiezen

Hugo de Jonge. Bron: Screenshot YouTube/Rijksoverheid Hugo de Jonge. Bron: Screenshot YouTube/Rijksoverheid

Verschillende politici krijgen regelmatig te maken met (online) bedreigingen en scheldpartijen. Politici als Sigrid Kaag, Silvana Simons en Hugo de Jonge zijn regelmatig de kop van jut. Sinds de uitbraak van het coronavirus, en de bijbehorende maatregelen, lijkt deze zorgwekkende ontwikkeling zich voort te zetten. Minister Hugo de Jonge heeft zelfs te kennen gegeven dat ook sommige familieleden het te verduren krijgen.

Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn de beleidsbepalers onder een vergrootglas komen te liggen. De beslissingen die zij nemen worden gewikt en gewogen. Hoe langer de strenge coronamaatregelen van kracht zullen blijven, hoe meer onvrede er zal heersen. Bij veel mensen slaat deze emotie echter om in haat en woede.

Zo is Sigrid Kaag sinds haar aanstelling als lijsttrekker van D66 de kop van jut. Vooral online valt zij ten prooi aan onheuse bejegeningen. Zelf zegt de D66-lijsttrekker voornamelijk vrouwonvriendelijke, seksistische en haatdragende berichten voorgeschoteld te krijgen. “Ik trek een streep door haatzaaierij, intimidatie en seksisme”, zegt Kaag bij Goedemorgen Nederland.

Ze kan zich dan ook goed inleven in de wens van Gordon, om anonieme accounts op social media strafbaar te stellen. Vooral de anonimiteit is volgens Kaag het grote probleem. “Alle anoniempjes, de zogenaamd heldhaftige toetsenbordridders, die daar in een zolderkamertje allemaal teksten eruit gooien, Niet meer anoniem.”

Sigrid Kaag is natuurlijk niet de enige politica die regelmatig door het slijk wordt gehaald. Ook BIJ1-voorvrouw Silvana Simons krijgt het regelmatig te verduren. De politica, die tijdens deze verkiezingen een gooi doet naar een zetel in de Tweede Kamer, heeft vandaag zelfs aangifte gedaan van online bedreigingen.

Ook minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) ziet deze ontwikkeling met lede ogen aan. De coronaminister liet eerder weten dat de beveiliging op het Binnenhof is aangescherpt. De Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) screent nu zelfs demonstranten die daar aanwezig zijn. Op basis daarvan wordt besloten of Hugo de Jonge de straat op kan of per auto moet worden verplaatst. “Ik kan niet altijd meer over straat, maar ik laat mijn werk er niet door beïnvloeden”, liet hij weten aan Hart van Nederland.

Vanochtend schoof Hugo de Jonge aan bij Goedemorgen Nederland. Volgens de minister krijgen ook zijn familieleden te maken met bedreigingen en haatberichten. Ook andere beleidsbepalers worden hiermee geconfronteerd. “Ook andere ministers in Den Haag en OMT-leden krijgen haatberichten, terwijl deze mensen er alles aan doen om ons uit de crisis te halen.”

Hugo de Jonge wijst hierbij naar het Forum voor Democratie van Thierry Baudet. Doordat FvD voortdurend het coronavirus bagatelliseert, wordt er volgens hem een klimaat gecreëerd waarin dit soort vuilspuiterij kan plaatsvinden. “Het is een heel hitserig klimaat, en dat is wat ik partijen als Forum ook kwalijk neem. Dat is wat Forum voor Democratie doet. Het betwisten van de maatregelen en het verdacht maken van vaccinaties.” Zo, die kan Thierry Baudet in zijn zak steken.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook