Hugo de Jonge wederom onder vuur: ‘Totaal ongeschikt voor z’n functie’

Hugo de Jonge. Bron: Screenshot YouTube/Rijksoverheid Hugo de Jonge

‘Coronaminister’ Hugo de Jonge heeft weer forse kritiek te verwerken gekregen. Na de slechte resultaten van de vaccinatiestrategie en de ‘nieuwe rekenmethode’ stellen sommige politici dat hij ‘ongeschikt’ voor zijn functie is geworden. Daarnaast werd er bij de meest recente vaccinatiecijfers een dubbeltelling geconstateerd.

Als er een minister is die in de hoek zit waar de klappen vallen, dan is dat Hugo de Jonge wel. Vorige week werd pijnlijk duidelijk dat de vaccinatiestrategie niet uit de verf komt. Nederland bungelt ergens in de onderste regionen.

De algehele kritiek van de politiek was dat het vaccineren van mensen ‘te lang duurt’. Minister Hugo de Jonge wijst op de vertraagde levering van het AstraZeneca-vaccin. Desondanks liet hij in een reactie aan het Algemeen Dagblad weten dat er veel meer geprikt zal worden. Hij sprak daarbij de verwachting uit dat Nederland binnen een maand de opgelopen achterstand goedgemaakt zou hebben. “We trekken ons been écht bij”, zei hij daarover.

Nieuwe rekenmethode

Afgelopen weekend kwam Hugo de Jonge wederom onder vuur te liggen. Dankzij een ‘nieuwe rekenmethode‘ waren er plotseling ruim 120.000 gevaccineerde mensen bij gekomen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport besloot om zelf een inschatting te maken, omdat bepaalde instanties achterliepen met met het doorgeven van de vaccinatiecijfers. Volgens het ministerie liepen de ziekenhuizen en instellingen in de langdurige zorg achter met de cijfers. Alleen de GGD’en zouden de vaccinatiecijfers op tijd hebben doorgestuurd.

Deze woorden schoten totaal in het verkeerde keelgat van de ziekenhuizen. Zij beweren dat ze niet achterlopen met de vaccinatiecijfers. Zij zeggen zelfs dat sinds 6 januari alle cijfers worden doorgegeven aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Gister maakte coronaminister De Jonge kenbaar dat er kennelijk toch iets mis is met de nieuwe cijfers. Deze zouden nogmaals gecontroleerd worden. En wat bleek: er zat een dubbeltelling van 17.550 prikken in de vaccinatiecijfers.

‘Grove fouten’

Verschillende politici hebben dan ook geen goed woord over voor de aanpak van Hugo de Jonge. Sommigen noemen hem zelfs ‘ongeschikt’ voor deze functie. “Dan gooi je een jaar lang heel Nederland dicht. Roep je alleen maar “vaccins vaccins vaccins”. Zet je al je aandacht daarop (in plaats van slimme oplossingen, kwetsbaren beschermen, opschalen in de zorg, etc). En dan bereik je dit!? De Jonge is TOTAAL ongeschikt voor z’n functie”, zo laat Thierry Baudet weten op Twitter.

En niet alleen politiek Den Haag zet z’n vraagtekens bij de minister en zijn huidige aanpak. Deze gehele situatie komt ook de keel uit van sommige BN’ers. Zo liet ook Gordon tijdens zijn nieuwe podcast weten wat hij van deze situatie vindt. “Waar ik met mijn pet niet bij kan is dat we in zo’n rijk land leven en dat we slechts 170.000 mensen hebben ingeënt in de afgelopen drie weken. Dat vind ik echt bespottelijk! Hugo de Jonge heeft echt z’n best gedaan, maar ik vind dat hij een paar hele grove fouten heeft gemaakt.”

Gesjoemel

Er zijn echter twee belangrijke vragen die mijns inziens nu blijven liggen. Klopt de stelling van het ministerie dat ziekenhuizen en instellingen in de langdurige zorg achter lopen met het doorgeven van de vaccinatiecijfers? Of is de bewering van de ziekenhuizen waar dat ze al vanaf 6 januari op dagelijkse basis de cijfers doorgeven? En is er daadwerkelijk met cijfers gesjoemeld, zoals oppositieleider Geert Wilders beweert? Dit zijn wat mij betreft de vragen waar een antwoord op moet komen tijdens het debat in de Tweede Kamer.

Mocht er aangetoond worden dat de stelling van het ministerie niet waar blijkt te zijn of dat er daadwerkelijk is gesjoemeld met cijfers, dan kan in dat geval minister De Jonge beter zijn spullen pakken en plaats maken voor een capabeler iemand, die deze klus wel kan klaren.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook