Hugo de Jonge vreest voor verdere versloffing

Hugo de Jonge. Bron: Screenshot YouTube/CDA Hugo de Jonge. Bron: Screenshot YouTube/CDA

Hugo de Jonge is bang dat grote groepen mensen de coronamaatregelen laten versloffen na de eerste doorgevoerde versoepelingen. Sinds 27 april zag de demissionaire minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, alle festiviteiten omtrent Koningsdag en het landskampioenschap van Ajax met lede ogen aan. Volgens De Jonge moet Nederland de teugels niet laten vieren. 

Op de persconferentie van dinsdag 20 april werden de eerste versoepelingen aangekondigd. Vanaf 28 april mochten winkels en terrassen onder voorwaarden hun deuren weer openen en werd er afscheid genomen van de omstreden avondklok. “De instroom en het aantal coronapatiënten vlakken af”, wist demissionair minister-president Mark Rutte die avond te vertellen. “Bovendien zien we in de modellen van het RIVM dat de daling in de ziekenhuizen in zicht komt en daarmee ook het moment dat het verantwoord is een eerste stap te zetten.” Een dag voordat deze versoepelingen werden doorgevoerd, ging het echter al mis.

 

Koningsdag

Op 27 april vond namelijk Koningsdag plaats. Veel mensen grepen deze aangelegenheid aan om op straat een feestje te vieren. Verschillende steden, zoals Amsterdam en Utrecht, riepen zelfs op niet naar sommige plekken in de stad te komen vanwege drukte. Ook werden verschillende pleinen en parken ontruimd door de politie.

Minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) had geen goed woord over voor het gedrag van de feestvierders. “Dit moeten we echt niet willen”, zei de CDA-bewindsman tegen de Telegraaf. “We krijgen nog Bevrijdingsdag en vakantie. Dus laten we ons, nu er weer dingen mogen, nog steeds aan de vuistregels houden: blijf weg uit de drukte, hou die anderhalve meter. Dat we uitgerekend op Koningsdag de ME moeten inzetten om mensen in een redelijk gedrag te krijgen… Zo’n land zijn wij niet.”

Versoepelen is versloffen aan het worden en het risico daarvan is dat het langer duurt voordat we terug kunnen gaan naar het oude normaal

 

Ook OMT-lid Marion Koopmans was niet te spreken over alle festiviteiten. Net als de CDA-bewindsman legde zij de nadruk op het feit dat het einde nog lang niet in zicht is. “We zijn er echt nog niet”, liet ze weten in Nieuws en Co op NPO Radio 1. “Het is begrijpelijk, want we merken aan alle kanten dat er wat ruimte moet zijn voor wat meer activiteiten. Maar het is echt nog zorgelijk. We kunnen ons niet heel veel permitteren.”

 

Ajax-feestje 

De woorden van Koopmans en Grapperhaus bleken niet het gewenste effect te hebben. Vorig weekend werd Ajax namelijk landskampioen. De Amsterdammers waren met 4-0 te sterk voor FC Emmen, waardoor de 35e landstitel een feit is. Vooraf werd door het lokale gezag opgeroepen vooral niet bij elkaar te komen. Aan deze oproep werd echter geen gehoor gegeven. Na de kampioenswedstrijd verzamelden zo’n 12.000 Ajax-supporters zich bij de Johan Cruijff ArenA om het kampioenschap te vieren. Als klap op de vuurpijl verscheen de Ajax-selectie op de balustrade van het parkeerdek, om samen met hun fans een feestje te vieren.

Verschillende politici schoten wederom in de vlekken. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vormde daarop geen uitzondering. “Ik denk dat het goed is om ons te realiseren dat we ons nog een hele tijd aan de regels hebben te houden. We moeten echt nog even gedisciplineerd zijn”, zo citeerde de Telegraaf.

Telegraaf-verslaggever Valentijn Driessen reageerde scherper. Hij had geen goed woord over voor Ajax, de supporters en het lokale gezag. “Het Ajax-feestje was een middelvinger naar de coronaslachtoffers, medische zorg, politie, horeca, dierentuinen, amusementsparken, handhavers die mensen voor 95 euro op de bon moeten slingeren, politiek en alle mensen die zich wel netjes aan de regels houden”, schreef hij in zijn column.

In de Telegraaf-talkshow verduidelijkte Driessen zijn standpunt. “Deze mensen die hier stonden, hadden er niet moeten staan. Nagenoeg iedereen houdt zich aan de coronamaatregelen en hier wordt gewoon een enorme uitzondering gemaakt. Dit is gewoon een dikke vette middelvinger naar de rest van Nederland. Ajax heeft daaraan meegedaan.”

 

Versloffen

Na Koningsdag en het landskampioenschap van Ajax spreekt Hugo de Jonge zijn hoop uit, dat de gedragsregels niet verder zullen versloffen. De demissionaire minister waarschuwt dat de eerste versoepelingen ertoe leiden dat men de teugels laat vieren, wat betreft het handhaven van de coronamaatregelen. “We moeten eerst een daling zien en als we die willen bewerkstelligen, zullen we ervoor moeten zorgen dat ons gedrag niet gaat versloffen”, zo citeert nu.nl.

“We raken wel over de piek in de ziekenhuizen heen, maar ze liggen nu nog hartstikke vol. Daarom moeten we voorzichtig zijn. Versoepelen is versloffen aan het worden en het risico daarvan is dat het langer duurt voordat we terug kunnen gaan naar het oude normaal.”

Steun uw favoriete magazine! Met slechts €1 per maand kunt u nieuwe content mogelijk maken. Doneer daarom aan The Politics Post. Volg ons ook op Twitter en Facebook