JA21 dient motie in om illegaliteit strafbaar te stellen

Joost Eerdmans. Bron: Screenshot Twitter/JA21 Joost Eerdmans. Bron: Screenshot Twitter/JA21

Het huidige migratiebeleid is JA21 een doorn in het oog. Volgens de kersverse partij van Joost Eerdmans en Annabel Nanninga is het tijd voor verandering. “De voordeur moet dicht en de achterdeur open”, zegt fractievoorzitter Joost Eerdmans daar zelf over. Om een begin van een oplossing te forceren, diende de JA21-voorman gisterochtend een motie in die ervoor moet zorgen dat illegaliteit strafbaar wordt gesteld. 

Sinds de verkiezingen in maart zit JA21 met drie zetels in de Tweede Kamer. Na het gedonderjaag bij Forum voor Democratie (FvD), besloten Joost Eerdmans en Annabel Nanninga een eigen partij op te richten. Met dit gegeven in het achterhoofd, zal het niemand verbazen dat het partijprogramma van JA21 verdacht veel lijkt op het programma van FvD. Net als bij Forum zijn de Europese Unie, klimaat en migratie de drie belangrijkste speerpunten.

Waardeert u dit kritische geluid? Aarzel niet en doneer aan The Politics Post!

Tijdens de verkiezingscampagne maakte inmiddels fractievoorzitter Joost Eerdmans geen geheim van zijn visie omtrent migratie. De JA21-voorman vindt dat migranten te makkelijk Nederland binnenkomen, om vervolgens niet meer te vertrekken. Volgens Eerdmans moet het uitzettingsbeleid grondig worden gerenoveerd. “De voordeur dicht en de achterdeur open”, zo formuleerde de oud-LPF’er twee maanden geleden bij Nieuwsuur. “Dat betekent veel selectiever mensen toelaten en dat mensen die hier niet mogen zijn, die hun procedure hebben gehad, actiever moeten worden uitgezet.”

Om dit probleem op te lossen diende Joost Eerdmans gisterochtend tijdens het Tweede Kamerdebat een motie in, die ervoor moet zorgen dat illegaliteit strafbaar wordt gesteld. “JA21 ziet een problematisch migratiebeleid”, stak Eerdmans van wal. “De voordeur staat open en de achterdeur is dicht. Dat moet precies andersom. Het is ook een uitholling van ons eigen asiel- en migratiebeleid. Laten we doorpakken. Er is nog geen nieuw kabinet, er wordt nog onderhandeld en er is een nieuwe Kamer gekozen. Wij zien eigenlijk een ruime meerderheid voor de strafbaarstelling van illegaliteit.”

 

Op Twitter schrijft de nieuwbakken partij dat deze motie een ‘mooie kans’ is voor VVD en CDA om hun verkiezingsbelofte eindelijk eens in te lossen. Het is echter nog maar de vraag of deze twee partijen de ingediende motie zullen steunen. VVD en CDA hebben de afgelopen jaren naar mijn mening laten zien onvoldoende te beschikken over enig gevoel voor urgentie. Al helemaal niet omtrent dit onderwerp. We weten echter allemaal dat we met pappen en nathouden geen steek verder komen. Wellicht dat deze twee regentenpartijen nu eindelijk een keer de daad bij het woord kunnen voegen.

Op de hoogte blijven van het politieke nieuws en The Politics Post helpen groeien? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook