JA21 flirt terug naar Mark Rutte

Joost Eerdmans. Bron: Screenshot YouTube/JA21 Joost Eerdmans. Bron: Screenshot YouTube/JA21

Ook JA21, de nieuwe partij van Joost Eerdmans en Annabel Nanninga, ziet het wel zitten om met de VVD in zee te gaan. Gisterochtend liet demissionair minister-president Mark Rutte weten de kersverse partij van Eerdmans als serieuze optie te zien. Deze opzichtige flirt is vandaag positief beantwoord door JA21. Ook Joost Eerdmans ziet een coalitie bestaande uit VVD, D66, CDA en JA21 wel zitten.

Na de verkiezingsuitslag volgt de kabinetsformatie. Vorige week zijn Annemarie Jorritsma (VVD) en Kajsa Ollongren (D66) aangewezen als verkenners. Deze twee beroepspolitici voeren de eerste aftastende gesprekken met de lijsttrekkers. Gister mochten de fractievoorzitters van de acht grootste partijen langskomen. Vandaag was het de beurt aan de kleine partijen.

VVD-lijsttrekker Mark Rutte had de eer om het spits af te bijten. Tijdens het gesprek met Jorritsma en Ollongren, liet de demissionaire premier weten wel iets te zien in een centrumrechtse coalitie. Naast de ChristenUnie noemde Rutte ook JA21 als serieuze optie. “Het zou goed zijn als het kabinet een meerderheid heeft in de Tweede Kamer, maar ook in de Eerste Kamer. Om die reden zouden we ook naar JA21 moeten kijken, ze hebben 7 of 8 senatoren in de Eerste Kamer. Maar we kennen die partij niet, dus dat moeten we even onderzoeken.”

Waar ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers de kaarten nog tegen de borst hield, was JA21-lijsttrekker Joost Eerdmans positief gestemd over de flirt van Mark Rutte. “Het is een prima signaal”, zei Eerdmans erover bij Ongehoord Nederland. “Wij willen de VVD naar rechts trekken. Dat kan alleen met ons erbij.”

Inmiddels heeft Joost Eerdmans namens JA21 een brief geschreven aan de twee verkenners. De voormalig LPF’er ziet een rechts kabinet met onder andere PVV en Forum voor Democratie wel zitten. Tegelijkertijd geeft Eerdmans aan dat deze optie onrealistisch is. Hij adviseert daarom de verkenners om serieus te kijken naar een coalitie bestaande uit VVD, D66, CDA en JA21.

“Voor ons is het cruciaal dat we dingen veranderen op migratie, klimaat en de Europese Unie. Dat zal misschien niet allemaal tegelijk kunnen, of allemaal zoals wij het zien. Maar in ieder geval op het gebied van migratie zal er iets wezenlijks moeten veranderen. Als dat niet mogelijk blijkt, wordt het lastig”, vertelde Joost Eerdmans tegen het Algemeen Dagblad na het gesprek met de verkenners.

Het moge duidelijk zijn dat JA21 niet voor een appel en een ei zal deelnemen aan een nieuw kabinet. Mochten zowel de VVD als het CDA besluiten dat JA21 bij een nieuw kabinet betrokken moet worden, dan zal D66 met een fors probleem worden opgezadeld. De partij van Sigrid Kaag is namelijk allerminst gecharmeerd van JA21. Toch zal ook D66 flink wat water bij de wijn moeten doen, willen ze in aanmerking komen voor een plekje in het nieuwe kabinet. De verkiezingsuitslag is namelijk meer dan helder.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook.