JA21 gaat vol op het orgel! ‘Pal staan voor vrijheid van meningsuiting’

Annabel Nanninga. Bron: Screenshot YouTube/JA21 Annabel Nanninga tijdens campagnespotje voor JA21. Bron: Screenshot YouTube/JA21

JA21 doet mee aan de aankomende Tweede Kamerverkiezingen en zegt in een nieuw campagnefilmpje pal voor de vrijheid van meningsuiting te staan. Daarnaast onderstreept medeoprichter Annabel Nanninga het belang van een vrije pers.

Verschillende politici besloten na het gedonderjaag bij Forum voor Democratie om partijleider Thierry Baudet de rug toe te keren. Twee van hen, Joost Eerdmans en Annabel Nanninga, besloten een eigen partij op te richten: JA21. Deze partij doet net als 36 andere partijen een gooi naar een plekje in de Tweede Kamer.

De partij van lijsttrekker Joost Eerdmans staat er goed voor. JA21 staat al geruime tijd structureel op drie zetels in de peilingen. Als er vandaag verkiezingen zouden worden gehouden, zou dat betekenen dat Joost Eerdmans, Nicki Pouw-Verweij en Derk Jan Eppink plaats mogen nemen in de Tweede Kamer.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook

Het moge duidelijk zijn dat de partij een Fortuynistische agenda erop nahoudt. Dat is ook niet zo vreemd, aangezien lijsttrekker Joost Eerdmans Pim Fortuyn als grote inspiratiebron heeft en in het verleden voor de LPF in de Tweede Kamer heeft gezeten.

Een van de speerpunten van JA21 zijn de open grenzen. Joost Eerdmans is van mening dat er minder asielzoekers en vluchtelingen moeten worden toegelaten. De JA21-lijsttrekker denkt niet dat Nederland nog eens honderduizenden vluchtelingen kan opvangen, wat onder tien jaar Rutte wel is gebeurd.

“Ik vind dat er geen een asielzoeker in Nederland asiel zou moeten aanvragen”, vertelde Joost Eerdmans gisteren bij de 5 Uur Show. “In elke brandhaard zijn er naburige landen waar het veilig is. Dat is een feit. Daar zou de opvang in eerste instantie geregeld moeten worden.”

Daarnaast heeft de partij vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel staan. In een nieuw campagnefilmpje benadrukt Annabel Nanninga, voormalig opiniemaker, hoe belangrijk deze vrijheid is. “JA21 heeft een broertje dood aan het bijna professionele wegkijken. Wij staan pal voor het Vrije Woord, de Vrije Pers en ons Vrije Westen. Wij maken geen excuses voor wie wij zijn.”

En hier slaat Annabel Nanninga natuurlijk de spijker op z’n kop. Vrijheid van meningsuiting is mijns inziens de belangrijkste vrijheid die wij in dit land verworven hebben. De vrijheid van meningsuiting, en in dat kielzog een vrije pers, onderscheidt een democratie van een dictatuur of andere vormen van totalitaire regimes. Alle politieke partijen, van links tot rechts, zouden dan ook pal voor deze vrijheden moeten staan.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook