JA21 kan direct sleutelrol vervullen

JA21-lijsttrekker Joost Eerdmans. Bron: Screenshot YouTube/JA21 JA21-lijsttrekker Joost Eerdmans. Bron: Screenshot YouTube/JA21

Het is JA21 in een klap gelukt om met maar liefst vier zetels de Tweede Kamer te bestormen. Een ongekende prestatie van Joost Eerdmans en Annabel Nanninga, aangezien deze partij nog maar drie maanden bestaat. Met deze verkiezingsuitslag zou JA21 direct een sleutelrol kunnen vervullen. Zo heeft een coalitie van VVD, D66, CDA en JA21 volgens de voorlopige prognoses een meerderheid van 78 zetels in de Tweede Kamer.

Tijdens deze Tweede Kamerverkiezingen deden een recordaantal van 37 politieke partijen mee. De peilingen voorspelden dan ook dat dit de verkiezingen van de kleine partijen zou worden. Die prognose is aardig uitgekomen. Zoals het er nu voorstaat komen Volt, Bij1 en de BoerBurgerBeweging allemaal in de Tweede Kamer terecht. Geen van deze partijen is echter de grootste nieuwkomer. Die eer moesten ze laten aan het JA21 van Joost Eerdmans en Annabel Nanninga.

Toen gisteravond om 21.00 uur de eerste exitpoll gepubliceerd werd, kreeg JA21 in een klap drie Kamerzetels toebedeeld. Volgens deze exitpoll was de pro-Europese partij Volt de grootste nieuwkomer met vier zetels. De rollen zijn inmiddels omgedraaid. Nadat ruim 88 procent van de stemmen geteld zijn, blijkt dat JA21 momenteel op vier zetels staat. Hiermee is de partij van Joost Eerdmans de grootste nieuwkomer. “We hebben een stevige voet tussen de deur van de Tweede Kamer gekregen”, jubelde een uitzinnige Eerdmans gisteravond.

Met de komst van JA21 keert ook het hernieuwde Fortuynisme weer terug. In 2002 raakte Joost Eerdmans geïnspireerd door Pim Fortuyn. Namens de LPF kwam hij uiteindelijk in de Tweede Kamer terecht. Nadat deze partij ontplofte, begon Eerdmans een politiek avontuur die hem langs verschillende partijen als Leefbaar Capelle, Leefbaar Rotterdam en Forum voor Democratie heeft gebracht. Het is echter het Fortuynistische gedachtengoed wat hem al die tijd gedreven heeft.

“Dat ontbrak de afgelopen jaren in Den Haag”, zegt Joost Eerdmans daarover in het Algemeen Dagblad. “Ik hoop echt dat we een draai kunnen geven met onze no-nonsense. Complot- en ‘wappietheorieën’ horen daar niet bij, want daar heb je niets aan.”

Aangezien Nederland ‘rechts van het midden’ heeft gestemd, ligt een coalitie van VVD, D66, CDA en JA21 voor de hand. Deze coalitie zou momenteel 78 zetels in handen hebben. Een solide meerderheid in de Tweede Kamer. Of deze partijen er ook daadwerkelijk met elkaar uitkomen, is natuurlijk nog even afwachten. Maar deze coalitie zou wel het meeste recht doen aan de huidige verkiezingsuitslag.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook