JA21 komt met verkiezingsprogramma: “Rutte kan eigenlijk alleen maar naar links kijken”

Joost Eerdmans. Bron: Screenshot YouTube/RTV Rijnmond Joost Eerdmans

De nieuwe partij van Joost Eerdmans en Annabel Nanninga, JA21, heeft anderhalve week geleden hun verkiezingsprogramma voor de aankomende Tweede Kamerverkiezingen gepresenteerd. Zo wil de partij strengere regels omtrent immigratie, minder macht en geld geven aan Brussel en zelfs een nieuwe stad bouwen.

Eind vorig jaar besloten Joost Eerdmans en Annabel Nanninga hun voormalige partij Forum voor Democratie (FvD) de rug toe te keren. Ze konden zich niet meer vinden in de uitlatingen en gedragingen van FvD-leider Thierry Baudet. Met veel bombarie vertrokken ze bij FvD. Nanninga schreef er zelfs een woedend stukje over. Daarmee maakten ze deel uit van de grootste politieke soap van het afgelopen jaar.

Toch hebben de twee politici na deze hectische periode besloten om een eigen politieke partij op te richten: JA21. Dit staat voor Juiste Antwoord 2021. Op 18 januari publiceerde JA21 hun verkiezingsprogramma. Dat deden ze op Twitter. “Hier is het no-nonsense verkiezingsprogramma van #JA21! Meer law & order, alleen tijdelijke verblijfsvergunningen, controle over eigen grenzen, geen miljarden meer naar Europa en klimaatsymboliek: het Juiste Antwoord in 2021 voor Nederland.”

Fortuynistische agenda

Wie het verkiezingsprogramma van JA21 leest, komt niet onder de Fortuynistische ondertoon uit. Niet gek natuurlijk, als je bedenkt dat lijsttrekker Joost Eerdmans nog in de Tweede Kamer heeft gezeten namens Lijst Pim Fortuyn (LPF) in 2002. Daarnaast is hij nog twee periodes lijsttrekker geweest van Leefbaar Rotterdam, de partij die Fortuyn in een klap de grootste maakte tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2002.

Op één van de eerste bladzijdes uit het 75 pagina’s tellende verkiezingsprogramma, valt de naam van Pim Fortuyn dan ook snel. Maar wat nog meer opvalt is de Fortuynistische agenda die JA21 erop nahoudt. Zo wil de partij terug naar de menselijke maat. Ook willen ze de aanhoudende bureaucratische rompslomp in de collectieve sector verder indammen.

De partij van oud-FvD’ers wil zelfs een nieuwe stad bouwen. Dit willen ze doen om de druk op de woningmarkt in te dammen en het aanhoudende woningtekort te verminderen. Volgens het programma moet het een ‘groene stad’ worden met betaalbare woningen voor starters, beginnende gezinnen en ouderen.

Peilingen

In de peilingen scoort JA21 omtrent de twee á drie zetels. Dat zou betekenen dat JA21 in de Tweede Kamer terecht zal komen met Joost Eerdmans als fractievoorzitter, Nicky Pouw-Verweij als nummer twee en oud FvD-Europarlementariër Derk Jan Eppink als nummer drie. Annabel Nanninga is lijstduwer, maar zal niet in de Tweede Kamer plaatsnemen mocht ze voldoende voorkeursstemmen krijgt. Zij heeft namelijk al toegezegd fractievoorzitter in de Eerste Kamer te blijven namens JA21, evenals in de gemeenteraad van Amsterdam.

Twee á drie zetels in de peilingen lijkt niet veel, maar JA21 heeft een unieke troef in handen. Na de breuk met Forum voor Democratie, zijn er veel mensen weggerend bij die partij. Velen daarvan hebben zich aangesloten bij JA21. In de Eerste Kamer heeft de partij al zeven senatoren en is daarmee nu al een politieke machtsfactor.

Versplintering op rechts

Met JA21 is de zoveelste ‘rechtse’ partij in opkomst. Naast de al bestaande partijen PVV, FvD en SGP doen deze verkiezingen ook JA21, Code Oranje, Partij van de Toekomst en Lijst Henk Krol mee aan de Tweede Kamerverkiezingen. Voor Joost Eerdmans is het echter volstrekt duidelijk waarom zijn partij uiteindelijk in de Tweede Kamer terecht moet komen.

“Tot nu toe is het heel simpel”, zegt Eerdmans tegenover Radio 1. “Rutte kan eigenlijk alleen nog maar over links regeren. De PVV zit in een cordon sanitaire en FvD doet ook niet mee. Rutte kan eigenlijk alleen maar naar links kijken. Nu wij er zijn, en als we een aantal zetels halen, dan heeft hij ook een manier om naar rechts te kijken. Dat is voor veel kiezers wel een prettig vooruitzicht.”