JA21 wil euro ontbinden: ‘Onhoudbaar vehikel’

Derk-Jan Eppink in Brussel. Bron: Screenshot YouTube/JA21 Derk-Jan Eppink in Brussel. Bron: Screenshot YouTube/JA21

Als het aan JA21-kandidaat-Kamerlid Derk-Jan Eppink ligt moet de euromunt ontbonden worden. De huidige Europarlementariër is zelfs van mening dat de euro op termijn een ‘onhoudbaar vehikel’ zal worden. Daarnaast wil Eppink niet meer dat de Europese Commissie zich gaat gedragen als een regering, maar eerder als een secretariaat.

Het is allang geen geheim meer dat JA21, de nieuwe partij van Joost Eerdmans en Annabel Nanninga, aan de rechterkant van het politieke spectrum zit. Met een Fortuynistisch partijprogramma in de hand, gaat JA21 de verkiezingscampagne in met als doel een aantal zetels in de Tweede Kamer te bemachtigen.

Het is dan ook geen verrassing dat deze nieuwe partij een kritische houding aanneemt tegenover immigratie. Volgens lijsttrekker Joost Eerdmans staat de ‘voordeur’ wagenwijd open, terwijl de ‘achterdeur’ dicht is. Dat moet volgens hem veranderen. “De voordeur dicht en de achterdeur open. Dat betekent veel selectiever mensen toelaten en dat mensen die hier niet mogen zijn, die hun procedure hebben gehad, actiever moeten worden uitgezet”, vertelde de kersverse lijsttrekker van JA21 tegen Nieuwsuur.

Daarnaast is de partij sceptisch over het huidige beleid omtrent klimaatverandering. Volgens JA21 wegen de kosten die daarmee gepaard gaan niet op tegen het verwachte eindresultaat. Eerdmans is dan ook van mening dat het klimaatakkoord van tafel geveegd moet worden. “Alles wat wij hier doen om de temperatuurstijging tegen te gaan, wordt in China ongedaan gemaakt. Het heeft dus geen zin”, zei de oud LPF’er tegen het Parool.

JA21 pleit voor meer ‘klimaatadaptatie’. Dat houdt in dat Nederland zich beter moet wapenen tegen de stijgende zeespiegel. “En dat kunnen we als geen ander. Ik woon ook zwaar onder de waterlijn. Wij kunnen dat als Nederland, we zijn de experts, hebben de beste ingenieurs als het gaat om waterkering en dijkenbouw. Wij kunnen ons aanpassen, daarin kunnen we excelleren. Dáár moeten we onze tijd, geld en innovatieve kracht in steken.”

Tot slot kijkt JA21 kritisch naar de Europese Unie. Zo wil de partij van Joost Eerdmans minder geld en soevereiniteit overhevelen aan Brussel. Als klap op de vuurpijl wil Derk-Jan Eppink, momenteel Europarlementariër en nummer drie op de kieslijst voor JA21, de euro zelfs ontbinden. Hij noemt de euromunt op termijn zelfs een ‘onhoudbaar vehikel’. “Nederland wordt een betalend lid in een transferunie: doordat de euro niet werkt, moet Nederland nu miljarden overmaken naar Zuid-Europa. Het noodfonds van 750 miljard euro is vooral bedoeld voor Zuid-Europa en dat heeft gevolgen”, zegt Eppink bij BNR Radio.

Volgens Derk-Jan Eppink is de huidige opzet van zowel de Europese Unie als de euromunt gedoemd om te falen. De JA21’er zou dan ook graag zien dat de Europese Commissie een secretariaat wordt. “De Europese Commissie is ook begonnen als een secretariaat. Ze hebben echter steeds meer macht naar zich toegetrokken. Ze zien zichzelf nu als een Europese regering. Ik vind dat de Europese Commissie weer een secretariaat moet worden en niet een Europese regering die zegt wat er moet gebeuren. Met daarbij Europese belastingen en een Europees leger, waarbij de lidstaten worden gedegradeerd tot provincies. Dat moeten we niet hebben.”

Het is al geruime tijd duidelijk dat er binnen de Europese Unie drastische veranderingen doorgevoerd moeten worden. Ben benieuwd wat Derk-Jan Eppink voor elkaar kan krijgen als hij wordt gekozen in de Tweede Kamer, aangezien de EU zich opvallend weinig laat vertellen omtrent dit thema.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook