JA21 wil streng migratiebeleid: ‘Wanneer gaat er eens iets gebeuren?!’

Joost Eerdmans. Bron: Screenshot YouTube/Leefbaar Rotterdam Joost Eerdmans houdt een toespraak als lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam.

Na het debacle bij Forum voor Democratie, doen Joost Eerdmans en zijn partij JA21 een gooi naar een plekje in de Tweede Kamer. Ze willen dat er over rechts geregeerd wordt en zien migratie als een belangrijk speerpunt. Zo zijn ze van mening dat de voordeur gesloten moet worden.

Na de implosie bij Forum voor Democratie, besloten Joost Eerdmans en Annabel Nanninga zelf een partij op te richten. Deze partij heet JA21, dat staat voor Juiste Antwoord 2021. Volgens hen vormt deze partij een ‘alternatief op rechts zonder complottheorieën en gekkigheid’. Vol goede moed neemt JA21 deel aan de aankomende Tweede Kamerverkiezingen. De partij zit dan ook volledig in campagnemodus.

Iedere partij die zich volledig in het campagnegeweld stort, moet een helder standpunt hebben. Zeker nieuwe partijen die nog ontdekt moeten worden, moeten ergens voor staan. Voor JA21 is dat het migratiebeleid. Bij Nieuwsuur legt lijsttrekker Joost Eerdmans uit hoe hij dit vorm wil geven. “De voordeur dicht en de achterdeur open. Dat betekent veel selectiever mensen toelaten en dat mensen die hier niet mogen zijn, die hun procedure hebben gehad, actiever moeten worden uitgezet.”

JA21 kan het op dit punt goed vinden met de PVV. Toch heeft Eerdmans ook kritiek op partijleider Geert Wilders. “Ik geloof dat Wilders eigenlijk dezelfde agenda heeft als wij. Dat is weer de agenda die we ook van Pim Fortuyn kennen. Alleen, wanneer gebeurt er eens een keer wat?! Na al die jaren is het beleid nog steeds niet veranderd.”

En dat is volgens Eerdmans exact de reden waarom JA21 is opgericht. Ze willen meedoen aan een nieuw kabinet. Ze zijn het zat dat Mark Rutte alleen maar over links kan regeren. “Wij zijn de manier om Rutte niet alleen maar met Kaag en Klaver aan die onderhandelingstafel te laten zitten, maar om op rechts te gaan onderhandelen. Ik onderhandel heel graag met een nieuw kabinet, maar dat doe ik wel aan de rechterkant. Nu is de VVD eigenlijk nog een keer veroordeeld om over links te regeren. Wij zeggen: dat moet eens een alternatief hebben. En dat alternatief zijn wij.”

Sinds JA21 kenbaar heeft gemaakt mee te doen aan de aankomende Tweede Kamerverkiezingen, zit de partij flink in de lift. In de peilingen schommelen ze tussen de één en drie zetels. Daarmee doen ze het aantoonbaar beter dan rechtstreekse concurrent Code Oranje, die in sommige peilingen niet eens voorkomt.

Daarnaast heeft Eerdmans een hele belangrijke troef in handen. Na de implosie bij Forum voor Democratie, zijn veel partijleden weggerend. Zij hebben onderdak gevonden bij JA21. Zo heeft de partij nu eigenlijk de beschikking over zeven zetels in de Eerste Kamer. Dit is strategisch een ijzersterke onderhandelingspositie. Met dit aantal zetels in de Eerste Kamer, is het aannemelijk dat Rutte na de verkiezingen serieus zal kijken naar JA21 als eventuele regeringspartner. Zelfs als deze partij slechts twee zetels zou halen. Het worden hoe dan ook spannende onderhandelingen.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook