Jesse Klaver beticht VVD van ‘klimaatbedrog’

Jesse Klaver. Bron: Screenshot YouTube/GroenLinks Jesse Klaver. Bron: Screenshot YouTube/GroenLinks

Het is een goede traditie dat alle politieke partijen hun verkiezingsprogramma’s laten doorrekenen door verschillende onderzoeksbureaus, zoals het Centraal Plan Bureau (CPB) en het Plan Bureau voor de Leefomgeving (PBL). De partijen kunnen er echter zelf voor kiezen of ze dat ook daadwerkelijk willen doen. Zo heeft de VVD dit jaar besloten om hun plannen omtrent klimaat niet door te laten rekenen door het PBL. GroenLinks-leider Jesse Klaver besloot om deze klimaatparagraaf alsnog te laten doorrekenen en beticht de VVD nu zelfs van ‘klimaatbedrog’.

Het is een oude traditie dat politieke partijen hun verkiezingsprogramma’s laten doorrekenen door het Centraal Plan Bureau (CPB). Kiezers weten hierdoor precies wat de plannen van verschillende politieke partijen zullen gaan kosten en of ze realistisch zijn. De laatste jaren wordt daar echter minder gehoor meer aan gegeven. Zo laat de PVV al jaren hun programma niet meer doorrekenen door het CPB.

“Wij hebben jaren geleden al met het CPB gesproken. Toen zeiden zij tegen ons: ‘Als u voorstelt om de immigratie te beperken en uit de EU te stappen, dan levert dat bij voorbaat een dikke min op”, zei Geert Wilders daarover bij Goedemorgen Nederland. “Als je bij voorbaat zegt dat het beperken van immigratie niet kan omdat verdragen dat in de weg staan, dan houdt het op. Als wij onze belangrijkste punt niet doorgerekend krijgen, dan sta je bij voorbaat al op achterstand.”

Voor de aankomende Tweede Kamerverkiezingen is de PVV niet de enige partij meer die dit te verwijten valt. Zo besloot ook de VVD van demissionair minister-president Mark Rutte bepaalde plannen niet door te laten rekenen. Eén daarvan is de klimaatparagraaf. Volgens Kamerlid Mark Harbers hoeven de kiezers zich echter geen zorgen te maken of de VVD de klimaatdoelen nog wel serieus neemt. “In ons programma staat dat wij vastberaden zijn om de doelen van het nationale klimaatakkoord en van Parijs te halen”, zegt Harbers tegen dagblad Trouw.

Het GroenLinks van partijleider Jesse Klaver zette grote vraagtekens bij het feit dat de VVD de eigen klimaatplannen niet heeft laten doorrekenen door het Plan Bureau voor de Leefomgeving (PBL). Daarom besloot GroenLinks onderzoeksbureau Kalavasta de opdracht te geven om de klimaatparagraaf van de VVD alsnog door te lichten. Volgens dit onderzoeksbureau zullen de klimaatdoelen niet worden gehaald met de huidige VVD-plannen. Jesse Klaver is op z’n zachtst gezegd niet te spreken over deze constatering. “Het is goed dat we deze cijfers nu zwart op wit hebben. Eigenlijk is dit klimaatbedrog van de VVD”, zegt Klaver tegen het Algemeen Dagblad.

Dit is natuurlijk een behoorlijk achterbakse streek van Jesse Klaver, vermoedelijk om goede sier te kunnen maken tijdens deze verkiezingscampagne. Op deze manier kan Klaver namelijk weer verkondigen dat hij toch echt de enige klimaatjedi van Nederland is. Dat is natuurlijk niet zo vreemd, aangezien GroenLinks naar mijn mening z’n bestaansrecht verliest als klimaatverandering geen issue meer zou zijn. Ze zullen er dan ook alles aan doen om iedere verkiezing daarover te laten gaan. Het begint echter een beetje sneu te worden.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook