Jesse Klaver voelt niets voor streng asielbeleid

Jesse Klaver. Bron: Screenshot YouTube/GroenLinks Jesse Klaver aan het werk in de Tweede Kamer. Bron: Screenshot YouTube/GroenLinks

GroenLinks voelt er niets voor om in een kabinet te stappen die een streng asielbeleid wil doorvoeren. De partij van Jesse Klaver wil uitgeproduceerde asielzoekers onderdak verlenen en is van mening dat Nederland meer kinderen uit vluchtelingenkamp Moria moet opvangen. Zonder de PvdA stapt GroenLinks überhaupt niet in een nieuw kabinet.

GroenLinks behaalde tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 een historische overwinning. De partij van Jesse Klaver steeg van slechts vier naar veertien zetels. Een winst van uiteindelijk tien Kamerzetels. Nog nooit was GroenLinks erin geslaagd om dit aantal zetels te bemachtigen. Dankzij deze veertien zetels werd Klaver meerdere keren uitgenodigd om deel te nemen aan de formatieonderhandelingen.

Deze onderhandelingen zijn echter de geschiedenisboeken ingegaan als een van de meest moeizame. GroenLinks liep namelijk twee keer weg van de onderhandelingstafel. De inzet was om VVD, CDA, D66 en GroenLinks het land te laten besturen. Volgens partijleider Klaver zijn de onderhandelingen geklapt vanwege het migratiebeleid. “Uiteindelijk gaat het om de vraag wat je voor je rekening wil nemen”, legde Klaver uit bij EenVandaag. “Voor ons is dat heel helder. Wij willen geen politieke vluchtelingen terugsturen.” Deze kabinetsonderhandelingen liepen uit op de langste in de historie. Na ruim tweehonderd dagen sloten VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie een regeerakkoord af.

Bijna vier jaar later staan er weer verkiezingen voor de deur. In maart mogen de kiezers weer hun stem uitbrengen op een politieke partij. Jesse Klaver is echter nog niet teruggekomen van zijn beslissing om twee keer weg te lopen tijdens de kabinetsformatie. Hij voelt nog steeds niets voor een streng migratiebeleid. “Tien jaar hebben we al rechts migratiebeleid, het werkt niet. Ik ben voor menselijkheid”, zegt hij tegen het Algemeen Dagblad. Klaver wil uitgeproduceerde asielzoekers onderdak geven en vindt dat Nederland meer kinderen uit vluchtelingenkamp Moria moet opvangen.

Daarnaast is Jesse Klaver van mening dat de linkse partijen ‘elkaar stevig moeten vasthouden’. Hij ziet daarin een sleutelrol weggelegd voor D66-lijsttrekker Sigrid Kaag. Klaver noemt de relatie die hij met haar heeft zelfs ‘100 procent beter’ dan de relatie die hij had met Alexander Pechtold. “Wat het belangrijkste is, is dat de progressieve partijen gaan samenwerken. Probleem vier jaar geleden was dat we elkaar niet hebben vastgehouden. Dat wil ik nu wel.”

Zowel de Partij van de Arbeid (PvdA) en GroenLinks hebben vorig jaar al te kennen gegeven niet zonder elkaar in een nieuw kabinet te willen stappen. Beide partijen voelen er niks voor om als enige linkse partij plaats te nemen in een overwegend rechts kabinet. Die kans is echter zeer aanwezig, aangezien de VVD in de peilingen met kop en schouders boven de rest uitsteekt.

Zo’n linkse samenwerking is natuurlijk allemaal leuk en aardig maar zolang de linkse partijen zo slecht blijven scoren als nu, volgens de peiling van Maurice de Hond komen ze in totaal niet boven de zestig zetels uit, dan is de kans groot dat ze na 17 maart überhaupt niks in de melk te brokkelen krijgen. Het laatste woord is immers aan de kiezer.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook. Wij hebben uw steun erg hard nodig!