Jinek distantieert zich van Martijn Koning

Martijn Koning bij Jinek. Bron: Screenshot Jinek/RTL Martijn Koning bij Jinek. Bron: Screenshot Jinek/RTL

Zowel RTL als de redactie van Jinek hebben zich vandaag gedistantieerd van de teksten die cabaretier Martijn Koning gisteravond uitkraamde. Baudet besloot tijdens de speech van Koning zelfs weg te lopen. De uitzending heeft veel verontwaardiging opgewekt. Zowel RTL, de redactie als Eva Jinek zelf hebben aangegeven afstand te nemen van de teksten van Martijn Koning.

Met de Tweede Kamerverkiezingen voor de deur, zijn de verschillende politici niet meer van de beeldbuis af te slaan. Allemaal doen ze nog een finale poging om zoveel mogelijk kiezers aan zich te binden. Zo zaten Thierry Baudet (Forum voor Democratie) en Farid Azarkan (Denk) gisteravond aan tafel bij Eva Jinek.

Zowel Eva Jinek als RTL Nieuws-journalist Floor Bremer slaagden erin om Thierry Baudet te confronteren met uitspraken die hij in het verleden heeft gedaan. Daarnaast stuurde het programma ook nog Jaïr Ferwerda richting Theo Hiddema, de voormalige nummer twee van Forum voor Democratie.

De strafpleiter deed daar opmerkelijke uitspraken. Zo verklaarde hij af te weten van de racistische berichten binnen WhatsApp-groepen van Forum voor Democratie. Hij noemde deze appjes zelfs ‘racistische drek‘. “Daarom ben ik daar toen ook weggelopen”, zei de advocaat daarover.

Later op de avond stuurde Hiddema nog een aantal Twitter-berichten de wereld in. Hij vond dat er een onjuist beeld werd geschetst. “Kijk nooit naar Talk-show tantes. Ben allergisch voor hun drang naar simplificaties waarmee ze de eigen morele verhevenheid kunnen etaleren. Begrijp nu dat mevrouw Jinek mijn optreden bij Jaïr zo weergeeft alsof ik Baudet neerzet als racist. Daar gaan we weer!”

“Onvermeld is kennelijk gebleven dat ik ook heb gezegd dat ik Baudet heb leren kennen als een onbekommerd mensenkind dat te vrolijk in het leven staat om mensen vanwege een kleurtje te kunnen bejegenen. Zoveel bekrompenheid is hem vreemd.”

Nadat alle discussies waren beëindigd, besloot cabaretier Martijn Koning de FVD-lijsttrekker nog een trap na te geven. Hij mocht het programma namelijk afsluiten met een stukje cabaret. Dit ontaarde echter in een speech, waarin Koning Baudet afschilderde als een racist en antisemiet. Hij betrok zelfs de verloofde van Baudet en zijn toekomstige kinderen erbij.

“Mensen zeggen dat alle antisemieten op u gaan stemmen. Maar dat geloof ik niet. Die trappen heus niet in alle antisemitische berichtjes van u en uw vrienden, en ze weten ook wel dat uw vriendin joods is. Zometeen wordt u vader van Menachem of Sarah Baudet, en dan voel je je als antisemitische kiezer toch behoorlijk in je bruine hemd gezet.”

“Als ik een racist was, zou ik denk ik ook niet op u stemmen. U zegt wel braaf dat Europa wit moet blijven, maar u bent zelf behoorlijk homeopathisch verdund met allerlei Indonesisch dna. Racisten hebben natuurlijk een mankement aan hun hersens, maar met hun ogen is niets mis. Stemmen ze u aan de macht, wordt iedereen met een zwarte kleur eruit gegooid, maar dan krijgen we opeens heel veel Aziaten hier.”

Het was tijdens deze opmerking dat Thierry Baudet besloot van tafel te lopen en de uitzending te verlaten. De andere tafelgasten bleven verbouwereerd achter. Vandaag gaf Martijn Koning in het Algemeen Dagblad te kennen dat hij het doel had om Baudet te kwetsen. “De bedoeling was Baudet raken en dat is wel gelukt, ja.”

Al snel werd deze vertoning trending topic op social media. De verontwaardiging over wat er gisteravond gebeurde, was groot. Veel mensen besloten het op te nemen voor Thierry Baudet. Zelfs Floor Bremer, die tijdens de uitzending ook aanwezig was, besloot zich te distantiëren van Martijn Koning. “Nog even over de uitzending #jinek: ik sta niet achter de tekst van cabaretier Martijn Koning. Ik distantieer me totaal van de inhoud”, liet ze op Twitter weten.

Vandaag lieten ook Jinek en RTL weten zich te distantiëren van Martijn Koning. Vandaag werd eveneens duidelijk dat de redactie van het praatprogramma en Martijn Koning vooraf geen overleg hadden gepleegd, over de teksten van de cabaretier. “Het spijt ons dat dit zo is gelopen en dat de kijker en de tafelgasten hiermee werden geconfronteerd. Voor zowel RTL, de redacties en Eva Jinek zelf is het vrije woord een groot goed, desondanks is ons inziens hier een grens overschreden en distantiëren wij ons volledig van de inhoud van de bijdrage van Koning”, zo valt er te lezen in een statement.

In de verklaring werd zelfs duidelijk dat Eva Jinek direct na de uitzending Thierry Baudet had opgebeld om excuses aan te bieden. ‘Het was een goed gesprek’, zo stond er in het statement. En dat had Baudet waarschijnlijk ook wel even nodig, aangezien hij redelijk aangeslagen de tafel verliet. Goed dat zowel Jinek als Floor Bremer zich distantiëren van dit soort wanstaltige teksten. Want wat deze komiek gisteravond presteerde was natuurlijk misselijkmakend.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook