Jongerentak GroenLinks ontevreden over Klaver

Jesse Klaver. Bron: Screenshot YouTube/GroenLinks Jesse Klaver. Bron: Screenshot YouTube/GroenLinks

GroenLinks is nog maar nauwelijks bijgekomen van de verkiezingsuitslag of het volgende probleem dient zich alweer aan. Na de grote nederlaag van woensdagavond, vond de jongerentak van GroenLinks het nodig om een statement naar buiten te brengen. Ze kraken de koers die GroenLinks hanteerde tijdens de verkiezingscampagne en geven partijleider Jesse Klaver een flinke veeg uit de pan.

Waar GroenLinks in 2017 een historische verkiezingsuitslag neerzette, zo slecht was de uitslag die ze eergisteren behaalden. GroenLinks is een van de partijen die forse klappen heeft moeten incasseren. De partij van de ‘Jessias’ heeft zes zetels ingeleverd, waardoor GroenLinks het de komende vier jaar met slechts acht zetels moet doen. “De pijn is groot”, sprak Klaver zijn partij toe. “We hebben verloren, maar we zijn zeker niet verslagen. Ik heb veel vertrouwen in ons allemaal.”

Nadat woensdagavond duidelijk werd dat GroenLinks fors wat zetels had ingeleverd, rees direct de vraag op of Jesse Klaver nog wel de juiste man op de juiste plek is. Toch gaf Klaver zelf te kennen niet aan opstappen te denken. “Onze strijd tegen klimaatverandering blijft onverminderd groot. Die strijd blijf ik samen met GroenLinks voeren. Ik blijf aan als fractievoorzitter van GroenLinks.”

Klaver wil graag aanblijven als leider van GroenLinks. Volgens Kamerlid Corinne Ellemeet zit niemand binnen de GroenLinks-fractie te wachten op een vertrek van Jesse Klaver. “Dat is helemaal niet aan de orde. Ik ben trots op Jesse. De omstandigheden waren lastig”, zegt Ellemeet in het Parool.

Dat gevoel is anders bij de jongerenafdeling van GroenLinks, genaamd Dwars. Zij uiten forse kritiek op Jesse Klaver en de koers die de partij momenteel vaart. Volgens de jongerentak is er niets meer over van de ‘idealistische’ Klaver. “Hier lijkt de stereotiepe tragedie van de jonge idealist die realistischer en rechtser wordt naarmate hij ouder wordt, zich voor onze ogen af te spelen”, schrijft de jongerenafdeling in een statement.

“Klaver raakte steeds verder verwijderd van het idealistische en activistische dna van zijn partij. Echter laten, wederom, kiezersonderzoeken zien dat de GL-kiezer liever een positieve toon dan felheid ziet en dus bleef het bij bloemetjes-en-bijtjes-retoriek. Dwars roept GroenLinks op om de noodzakelijke zelfreflectie te tonen en na te gaan wat nodig is om van deze nederlaag te herstellen.”

De GroenLinks-jongerenafdeling steekt hiermee een flinke dolk in de rug van Jesse Klaver. Hierdoor wordt de linkse partij met een gigantisch probleem opgezadeld. Nadat de verkiezingsnederlaag verwerkt en geanalyseerd is, zal GroenLinks in gesprek moeten met de teleurgestelde jongeren. Misschien is het beter als Klaver de eer aan zichzelf houdt. Er zijn lijsttrekkers voor minder opgestapt.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook