Jongerentak provoceert SP! Geroyeerde Kemerink opnieuw voorzitter

Lilian Marijnissen. Bron: Screenshot YouTube/SP Lilian Marijnissen. Bron: Screenshot YouTube/SP.

Rood, de jongerentak van de SP, heeft de vorig jaar geroyeerde Olaf Kemerink opnieuw benoemd tot voorzitter. Het partij bestuur van de SP besloot Kemerink vorig jaar te royeren, omdat hij banden zou hebben met communistische groeperingen. Rood wilde Kemerink echter per se als voorzitter benoemen.

Het is een goede zaak dat politieke partijen werken met jongerenafdelingen, zodat ook de jeugd zich gaat interesseren in de politiek. Het managen van een jongerentak blijft echter een aparte tak van sport. Na het gedonderjaag omtrent de JFVD, is het nu de beurt aan Rood.

Het bestuur van de SP besloot vorig jaar om zes leden te royeren, waaronder Olaf Kemerink. Hij was benoemd als voorzitter van Rood. Kemerink zou volgens de partijtop echter banden hebben met communistische groeperingen. Zo zou hij lid zijn van het Communistisch Platform en het Marxistisch Forum. Partijvoorzitter Jannie Visscher noemde hem zelfs een ‘geradicaliseerde zolderkamercommunist‘.

De SP ziet deze organisaties als andere partijen. Dubbele lidmaatschappen zijn echter verboden bij de partij van Lilian Marijnissen. Daarnaast besloot de Socialistisch partij de geldkraan dicht te draaien. Volgens het AD loopt Rood hierdoor 180.000 euro per jaar mis. “We zijn gekke Henkie niet en laten de jongerenvereniging niet kapen door communisten”, zei partijvoorzitter Jannie Visscher over de kwestie in diezelfde krant.

De partij besloot uiteindelijk om Kemerink en vijf andere leden te royeren. Dat besluit schoot echter volledig in het verkeerde keelgat van jongerenafdeling Rood. In de Volkskrant liet Rood-interimvoorzitter Arina Amma weten het volledig oneens te zijn met het SP-bestuur en kondigde een algemene ledenvergadering aan. Het plan was om tijdens deze vergadering de statuten aan te passen en zo Olaf Kemerink alsnog aan te laten treden als voorzitter.

In die opzet is de jongerentak inmiddels geslaagd. Gisteren liet Rood namelijk weten dat Olaf Kemerink opnieuw is benoemd tot voorzitter. Met deze actie staan Rood en moederpartij SP lijnrecht tegenover elkaar. Toch zegt Rood geen intentie te hebben om te breken met de SP. Ze hopen nog altijd op een verzoening. “We willen er graag weer helemaal bij horen, maar dan wel met meer autonomie”, zegt Olaf Kemerink tegenover NU.nl.

Inmiddels is er een commissie aangesteld die de relatie tussen de SP en Rood onderzoekt. Volgens Jannie Visscher zullen de conclusies hiervan uiterlijk 1 mei kenbaar worden gemaakt. Kemerink heeft al te kennen gegeven open te staan voor een gesprek. “We willen met een voltallig bestuur kunnen functioneren. Na de uitspraak van de commissie gaan we met de SP in gesprek.” Niet zo gek natuurlijk, als je 180.000 euro per jaar misloopt.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook. Wij hebben uw steun erg hard nodig!