Joost Eerdmans is blij van Baudet verlost te zijn

Joost Eerdmans aan tafel bij Goedemorgen Nederland. Bron: Screenshot WNL/NPO Joost Eerdmans aan tafel bij Goedemorgen Nederland. Bron: Screenshot WNL/NPO

Lijsttrekker Joost Eerdmans doet met zijn nieuwe partij, JA21, een poging om in de Tweede Kamer terecht te komen. Na het debacle bij Forum voor Democratie besloot hij samen met Annabel Nanninga een nieuwe partij op te richten. Eerdmans is vooral opgelucht dat hij vetrokken is bij FVD. Zo hoeft hij zich niet meer te verantwoorden tegenover zijn naasten, over uitspraken of appjes van Thierry Baudet.

Tijdens de Provinciale Statenverkiezingen van 2019 werd Forum voor Democratie in een klap de grootste partij van Nederland. Tijdens de bijbehorende verkiezingscampagne, werd klimaatverandering gebombardeerd als hoofdthema. Partijleider Thierry Baudet besloot zijn hakken in het zand te zetten. Hij betwistte dat Nederland 1000 miljard euro moest uitgeven om klimaatverandering tegen te gaan.

Volgens critici ging het op de uitslagenavond van de Provinciale Statenverkiezingen al mis. Tijdens zijn overwinningsspeech strooide Baudet met omstreden termen als ‘boreaal’. Sindsdien werd er een dalende lijn zichtbaar. Na deze verkiezingen stond FVD namelijk rond de dertig zetels in de landelijke peilingen. Inmiddels staat Forum voor Democratie rond de vier Kamerzetels.

In de tussentijd zijn er natuurlijk de nodige relletjes geweest. Zo keerde medeoprichter Henk Otten FVD de rug toe. Het vertrek ontaarde in een verbale oorlog. Henk Otten heeft zelfs aangifte tegen Thierry Baudet gedaan, wegens smaad en laster.

Eventjes leek de storm te zijn gaan liggen, maar in november vorig jaar barstte de bom. Zo verscheen er een artikel in het Parool. Volgens de publicatie werden regelmatig extreemrechtse ideeën geuit in WhatsApp-groepen die gelieerd waren aan de jongerenafdeling van Forum voor Democratie, de JFVD. Voor partijprominent Annabel Nanninga was dit de druppel die de emmer deed overlopen. Ze vond dat er te soft werd opgetreden en eiste een volledige sanering van de JFVD. Haar eis vond echter geen gehoor. Ze besloot FVD definitief de rug toe te keren en verliet de partij met dichtslaande deuren.

Deze publicatie werd gevolgd door een nieuwe rel. Zo kwam de voltallige toenmalige top tien van de kandidatenlijst, minus Theo Hiddema, bijeen voor een etentje in Tiel. De bedoeling van deze bijeenkomst was om de campagnestrategie van Forum voor Democratie te bespreken voor de komende Tweede Kamerverkiezingen. Volgens een brief van toenmalig kandidaat-Kamerlid Nicki Pouw-Verweij ontstond er al snel een grimmige sfeer.

Volgens de brief kreeg Thierry Baudet ruzie met Joost Eerdmans. Hij zou die avond de muziek hebben veranderd. Deze actie kwam hem op een flinke uitbrander van Baudet te staan. Daar bleef het echter niet bij. Volgens de brief kraamde Baudet die avond de meest krankzinnige teksten uit. Zo zou hij hebben geroepen dat ‘het coronavirus de wereld was ingebracht door George Soros om onze vrijheden af te pakken’.

Het inmiddels beruchte etentje in Tiel vormde de basis voor een gigantische leegloop bij Forum voor Democratie. Verschillende partijpromineten als Joost Eerdmans, Nicki Pouw-Verweij, Eva Vlaardingerbroek en Derk Jan Eppink besloten om de partij te verlaten. Baudet ‘herkende zich niet‘ in de gemaakte aantijgingen.

Joost Eerdmans en Annabel Nanninga besloten echter niet bij de pakken neer te zitten. Ze besloten een eigen partij op te richten: JA21. Veel politici die zijn weggerend bij Baudet, vonden hier weer onderdak. Zo heeft de partij met Derk Jan Eppink en Rob Roos nu al twee Europarlementariërs in huis. Ook beschikt JA21 over acht zetels in de Eerste Kamer.

Baudet is op zijn beurt niet te beroerd om af en toe een sneer uit te delen richting de afvalligen. Zo noemt hij JA21 regelmatig de ‘Judas Alliantie’. Lijsttrekker Joost Eerdmans kan er wel om lachen, maar is vooral blij dat hij niks meer met Thierry Baudet te maken hoeft te hebben. “Ik kon een glimlachje niet onderdrukken”, zegt hij in een groot interview met Nieuwe Revu. “Maar als je toch in die termen wil praten, dan denk ik dat hij meer kiezers heeft verraden dan wij.”

“Dat blijkt ook wel: van 28 zetels in de peilingen naar vier, dan zijn er veel kiezers weggelopen. En ja, een deel van hen is nu bij ons, veilig thuis. Bij een rechtse no-nonsensepartij, vol nuchtere, normale mensen met gewoon gezond verstand. Mensen voor wie de VVD te links is, de PVV te rechts en de FvD inmiddels te idioot. Ik ben blij dat die mensen nu bij elkaar zitten in een partij die vasthoudt aan de oorspronkelijke punten van de FvD, en ik ben ook blij dat ik me niet meer bij ieder appje van Thierry tegenover vrienden en familie eronderuit hoef te kronkelen met de uitleg dat hij dit heus niet zo bedoelt.”

JA21 doet volgende week een poging om in de Tweede Kamer terecht te komen. De vooruitzichten zijn vooralsnog positief. JA21 staat namelijk structureel op drie zetels in de peilingen. Mocht Joost Eerdmans erin slagen zijn partij de Tweede Kamer in te loodsen, zou dat de grootste politieke revanche ooit zijn. Als JA21 er in een klap in slaagt om groter te worden dan FVD, zou dat een grote stunt zijn en tegelijkertijd een pijnlijke nederlaag voor Baudet. Zeker als demissionair minister-president Mark Rutte na de verkiezingen besluit om JA21 uit te nodigen aan de onderhandelingstafel. Wat een reële optie is, aanzien de ‘Judas Alliantie’ nu al beschikt over acht zetels in de Eerste Kamer.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook