Joost Eerdmans klaar met relschoppers: ‘Poets die Beijerlandselaan maar op’

Joost Eerdmans. Bron: Screenshot YouTube/Leefbaar Rotterdam Joost Eerdmans.

Joost Eerdmans heeft geen goed woord over voor de relschoppers die deze week huis hebben gehouden in Rotterdam. De lijsttrekker van de nieuwe partij JA21 pleit dan ook voor snelrecht. Daarnaast mogen wat hem betreft de relschoppers zich tegenover burgemeester Aboutaleb persoonlijk komen verantwoorden voor hun gedrag.

Afgelopen maandag ging het flink mis in Rotterdam. Relschoppers kwamen in de havenstad bij elkaar en pleegden vernielingen, plunderden winkels en kwamen in aanraking met de politie. Er werd zelfs een waterkanon ingezet om de straat schoon te vegen. Daarnaast werd er door burgemeester Aboutaleb overwogen om traangas in te zetten.

De rellen hebben er flink ingehakt in Rotterdam. Zo ook bij Joost Eerdmans, de lijsttrekker van de nieuwe partij JA21. Tevens is hij nog fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam, de grootste partij in de gemeenteraad.

Ook bij hem kwam het stoom uit zijn oren na het zien van de beelden. Hij heeft dan ook geen goed woord over voor de relschoppers. “Er zit gewoon een groep idioten in deze stad dat denkt: ‘als er een reden is om flink te rellen, dan doen we dat'”, zegt hij tegenover PowNed. “Een of andere idioot zet dat op social media en het gaat los.”

Leger

Gister opperde Eerdmans al om het leger in te zetten, als de rellen komende tijd blijven aanhouden. Dat deed hij via het Twitter-account van JA21. “Ik spreek mijn absolute steun uit aan al die agenten die gisteren wederom met fysieke en verbale agressie te maken kregen van een horde idioten. Oppakken, hard straffen en financieel aanpakken. Wat #JA21 betreft mag zelfs het leger ingezet worden.”

De rellen veroordelen doet iedere politicus, maar dat is voor Eerdmans echter niet genoeg. Zo heeft hij burgemeester Aboutaleb gevraagd of de relschoppers die opgepakt zijn nog vast zitten en pleit voor het hanteren van snelrecht.

Voor Eerdmans is de kous daarmee echter niet af. Wat hem betreft mogen de daders ook na hun straf de consequenties van hun wangedrag blijven voelen. “Na die straf mogen ze van mij een maand lang die hele Beijerlandselaan oppoetsen met een hesje aan waarop staat: ‘ik ben een vandaal’.”

Aboutaleb

Na de avond van de rellen in Rotterdam kwam burgemeester Aboutaleb met een filmpje, waarbij hij de relschoppers op geheel eigen wijze aansprak. Daarin stelde hij de vraag of de relschoppers nou eigenlijk trots op zichzelf waren. “Voelt het goed om wakker te worden met een tas vol gestolen spullen? Is dat de Rotterdamse identiteit, de stad waar je zo trots op bent?”

Wat Joost Eerdmans betreft mogen al die relschoppers de vragen van burgemeester Aboutaleb allemaal individueel komen beantwoorden op het Rotterdamse stadhuis. “Ik denk dat ze dan heel klein worden.”