Joost Eerdmans kritisch op Herman Tjeenk Willink

JA21-leider Joost Eerdmans. Bron: Screenshot NPO/NOS/YouTube/JA21 JA21-leider Joost Eerdmans. Bron: Screenshot NPO/NOS/YouTube/JA21

Joost Eerdmans heeft forse kritiek geuit op Herman Tjeenk Willink. De kersverse informateur gaf gisteravond te kennen eventuele formatiegesprekken die off the record plaatsvinden niet uit te sluiten. Deze uitspraken zijn in strijd met een eerder ingediende motie van JA21. De desbetreffende motie roept op om naast het eindverslag van de informateur ook alle gespreksverslagen te openbaren. Een meerheid in de Tweede Kamer steunde deze motie. De JA21-voorman spreekt zelfs van een ‘valse start’. 

Na de gigantische fotoblunder van voormalig verkenner Kajsa Ollongren ontplofte de kabinetsformatie. De inmiddels historische ‘nacht van Omtzigt’ heeft het onderlinge vertrouwen geen goed gedaan. Ook in de samenleving is grote ophef ontstaan. Het politieke leven van Mark Rutte hing tijdens het formatiedebat zelfs aan een zijden draad. De demissionaire premier werd echter gered door zijn huidige coalitiegenoten. Het voltallige demissionaire kabinet weigerde de ingediende motie van wantrouwen te steunen. Hierdoor bleef Rutte de gevreesde ‘rode kaart’ bespaard.

Het opgebouwde vertrouwen heeft echter een flinke deuk opgelopen. Om het vertrouwen te herstellen, moest er een nieuwe informateur worden aangesteld. Deze informateur moest volgens D66-leider Sigrid Kaag op voldoende afstand van de politieke kaasstolp staan. Eerder deze week werd Herman Tjeenk Willink wederom voorgedragen als nieuwe informateur. De PvdA-coryfee moet de vastgelopen kabinetsformatie weer op de rails zien te krijgen. Hij kreeg daarbij een belangrijke opdracht mee. Tjeenk Willink moet onderzoeken hoe er een andere bestuurscultuur kan worden gecreëerd.

Om een eerste stap in de goede richting te zetten, diende JA21-leider Joost Eerdmans dinsdag een belangrijke motie hierover in. Deze motie regelt dat naast het eindverslag van de informateur, ook alle gespreksverslagen geopenbaard moeten worden. Het voorstel kon rekenen op brede steun in de Tweede Kamer. Alleen 50Plus en Forum voor Democratie stemden tegen de motie.

Vandaag mocht JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans op audiëntie komen bij informateur Herman Tjeenk Willink. De voormalige Leefbaar Rotterdam-voorman mocht tijdens het gesprek zijn visie op een eventueel nieuw kabinet geven. Na afloop van het overleg hekelde Eerdmans de houding van de kersverse informateur. Hij kan het niet verkroppen dat Tjeenk Willink de JA21-motie nu al terzijde schuift. “Het is een opdracht aan de informateur om die gespreksverslagen openbaar te maken”, zei Eerdmans tegen het Algemeen Dagblad.

“Bijna de gehele Tweede Kamer heeft vóór de ingediende motie gestemd. Dit voorstel is de eerste stap op weg naar een nieuwe cultuur. Dat veegt de heer Tjeenk Willink nu in een klap van tafel. Dat is een slecht begin. Wij noemen het een valse start. We moeten gewoon open kaart spelen in deze fase van het proces.”

Natuurlijk kan niet alles zomaar in de openbaarheid worden gegooid. Volledige transparantie bestaat niet. Zeker niet in politiek Den Haag. De Haagse regentenkliek zou echter wel een poging kunnen wagen om de bedrijfscultuur te verbeteren en transparanter te maken. Dat is ook broodnodig, aangezien de vunzige achterkamertjespolitiek welig lijkt te tieren.

In dat kader is het volstrekt belachelijk dat Herman Tjeenk Willink deze breedgedragen motie nu al bij het grofvuil lijkt te zetten. Wat is er in hemelsnaam op tegen om alle gespreksverslagen te openbaren, op het moment dat deze formatiefase met succes is afgerond?! Aan de andere kant, hadden we nou echt iets beters van deze uitgerangeerde PvdA-coryfee verwacht? De vraag stellen is hem beantwoorden.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook