Joost Eerdmans pakt VVD aan op immigratie

Joost Eerdmans te gast bij Business Class. Bron: Screenshot Business Class/RTL/RTL7 Joost Eerdmans te gast bij Business Class. Bron: Screenshot Business Class/RTL/RTL7

JA21-lijsttrekker Joost Eerdmans vliegt er met gestrekt been in. De strijd om de zetels is eindelijk losgebarsten. De nieuwe rechtse partij richt direct z’n pijlen op de VVD van demissionair minister-president Mark Rutte. Eerdmans verwijt de liberale partij stoere taal uit te slaan tijdens de verkiezingen, maar dat er vervolgens niet wordt geleverd. Daar moet volgens de kersverse lijsttrekker verandering in komen.

De nieuwe rechtse partij JA21 heeft drie belangrijke speerpunten. De Europese Unie, klimaat en een streng immigratiebeleid. Zo moet er volgens lijsttrekker Joost Eerdmans harder tegen de EU in worden gegaan, moet het klimaatakkoord van tafel geveegd worden en moet de immigratie fors beperkt worden. “De voordeur dicht en de achterdeur open. Dat betekent veel selectiever mensen toelaten en dat mensen die hier niet mogen zijn, die hun procedure hebben gehad, actiever moeten worden uitgezet”, zei Eerdmans daar eerder over bij Nieuwsuur.

De oud LPF’er neemt het de VVD kwalijk dat er na tien jaar nog steeds niets van dit alles is waargemaakt. Onder het bewind van inmiddels demissionair minister-president Mark Rutte, verwelkomde Nederland de afgelopen tien jaar meer dan 750.000 niet-westerse immigranten. En dat terwijl de VVD in verkiezingstijd grossiert in het uitslaan van stevige PVV-teksten. “Het jammere is dat de VVD slechts drie weken per vier jaar rechts is”, schrijft Eerdmans in een uitgebreid stuk op The Post Online. “De drie weken voor de verkiezingen. In de overige tweehonderdvijf weken is er doorgaans geen spoortje van terug te vinden.”

Sinds de opkomst van Pim Fortuyn is een streng immigratiebeleid altijd een belangrijk speerpunt tijdens de verkiezingen geweest. In de afgelopen twintig jaar is er echter weinig van waargemaakt. Het zint Eerdmans allemaal niets. “Nog nooit sinds het beging van de officiële migratiestatistieken kwamen er zóveel immigranten naar Nederland als in 2017, 2018 en 2019. In tien jaar Rutte werden 800.000 niet-westerse immigranten Nederland binnengelaten”, schrijft de JA21-lijsttrekker.

“Het terugkeerbeleid rond kansloze en uitgeprocedeerde asielzoekers is een drama. Zowel illegaliteit als het faciliteren hiervan zijn nog altijd niet strafbaar. Bijna de helft van de vreemdelingen die Nederland jaarlijks moeten verlaten verdwijnt de illegaliteit in, om vervolgens weer bed, bad, brood en als kers op de taart ook zakgeld te krijgen in een Landelijke Vreemdelingenvoorziening van, jawel, toenmalig VVD-staatssecretaris Harbers.”

Laat dit nou precies het pijnpunt zijn waarom Joost Eerdmans en Annabel Nanninga na hun omstreden vertrek bij Forum voor Democratie, naar eigen zeggen deze partij hebben opgericht. Ze willen niet dat Mark Rutte nog eens over links gaat regeren. Om dat te bewerkstelligen heeft JA21 een belangrijke troef in handen. Zo heeft de kersverse partij nu al acht zetels in de Eerste Kamer. Omdat het nieuwe kabinet ook een meerderheid in de Eerste Kamer moet hebben om iets te bereiken, is de kans groot dat Rutte de partij van Eerdmans als een interessante optie ziet om mee te regeren.

Daar heeft JA21 wel een aantal zetels in de Tweede Kamer voor nodig. Het is voor die partij dus van levensbelang om een goede verkiezingsuitslag neer te zetten. Eigenlijk is het nu al nu of nooit voor Eerdmans en zijn team. Als het deze verkiezingen niet lukt om in de Tweede Kamer terecht te komen, met acht zetels in de Eerste Kamer achter de hand, waarom zou het dan wel bij de volgende verkiezingen gaan lukken?

Mocht JA21 erin slagen een aantal zetels binnen te slepen, dan moet Eerdmans doen wat hij andere partijen verwijt, namelijk leveren. Dat is hij aan zijn stand verplicht mocht hij in de Tweede Kamer terechtkomen. Daarnaast zit de kiezer niet te wachten op nog een geflopte partij aan de rechterkant van het politieke spectrum. De rechtse kiezers zijn namelijk al vaak genoeg teleurgesteld geraakt.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook