Kaag wil niet dat Rutte namens haar spreekt

Sigrid Kaag. Bron: Screenshot YouTube/D66 Sigrid Kaag. Bron: Screenshot YouTube/D66

D66-leider Sigrid Kaag heeft als een adder gebeten gereageerd op VVD-bewindsman Mark Rutte. Na de fotoblunder van inmiddels oud-verkenner Kajsa Ollongren, besloot Rutte tekst en uitleg te geven tegenover de verzamelde pers. Hij sprak naar eigen zeggen ook namens Kaag. De oud-diplomate is daar echter niet van gediend.

Gistermiddag werd de nieuwe Tweede Kamer geïnstalleerd. Alle Kamerleden werden door Kamervoorzitter Khadija Arib beëdigd. Daarnaast stond ook het debat over de uitgelekte formatieaantekeningen van oud-verkenner Kajsa Ollongren op de agenda.

Dat debat kwam er echter niet. De Tweede Kamer had alle stukken en notities opgevraagd. Van de hele map documenten die Kajsa Ollongren tijdens de fotoblunder bij zich droeg, kregen de Kamerleden slechts een aantal A4’tjes opgestuurd.

“We worden hier met een kluitje in het riet gestuurd”, foeterde PVV-leider Geert Wilders in de plenaire zaal. Uiteindelijk bleek dat de verkenners er niet in slaagden om alle stukken voor 19.00 uur ’s avonds naar de Tweede Kamer op te sturen.

De fotoblunder van Kajsa Ollongren ontaardde in een enorme politieke rel. Demissionair minister-president Mark Rutte besloot op dezelfde avond nog tekst en uitleg te geven.

“Ik heb vanavond nog contact gehad met Sigrid Kaag hierover. Ook namens haar kan ik zeggen dat wij het niet hebben gehad over Pieter Omtzigt”, stak de VVD-bewindsman van wal voor de camera’s van de NOS. “Verder moet het weer snel op de rails.”

Gistermiddag reageerde D66-leider Sigrid Kaag voor het eerst op deze woorden. De oud-diplomate gaf aan dat de naam van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt niet door haar toedoen op de aantekeningen van de voormalige verkenners terecht is gekomen. Daarnaast werd ze geconfronteerd met het feit dat Mark Rutte namens haar een verklaring aan de pers gaf.

“Het was 23.00 uur ’s avonds. Hij kwam uit het coronadebat. Dat is toevallig, maar dit is meteen de eerste en de laatste keer dat Rutte namens mij zal spreken”, vertelde Kaag tegen de Telegraaf.

Sigrid Kaag geeft om de haverklap aan dat ze een voorstander is van transparantie en openheid. De D66-politica was na de fotoblunder van haar eigen minister echter in geen velden of wegen te bekennen. Om dan als een adder gebeten te reageren op Mark Rutte, is een beetje kinderachtig. Het ‘nieuwe leiderschap’ laat zich vooralsnog het beste omschrijven als hernieuwde schijnheiligheid.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook