Kaag ziet vaccinatiepaspoort wel zitten: ‘Goed voor de economie’

Sigrid Kaag. Bron: Screenshot YouTube/D66 Sigrid Kaag. Bron: Screenshot YouTube/D66

D66-lijsttrekker Sigrid Kaag ziet een vaccinatiebewijs in de vorm van een vaccinatiepaspoort wel zitten. Dit, gecombineerd met sneltesten, vormen voor haar de sleutel om uit de coronacrisis te klimmen en de economie te herstellen. Daarnaast verwijt ze demissionair minister-president Mark Rutte ervan dat hij meer een manager is dan een leider.

Hoe komen we met z’n allen uit de lockdown?! Dat is natuurlijk de vraag die iedereen bezig houdt. De Europese Unie heeft zijn mening over deze kwestie al klaarliggen. Deze week werd namelijk duidelijk dat de EU bezig is met de ontwikkeling van een vaccinatiepaspoort. Met dit paspoort in de hand krijgen gevaccineerden meer vrijheden terug. Dit wetsvoorstel moet echter nog wel worden goedgekeurd door de hoge heren in Brussel.

Ook in Nederland zijn er politieke partijen te vinden die een groot voorstander zijn van zo’n vaccinatiebewijs. Het D66 van lijsttrekker Sigrid Kaag is een van hen. Volgens haar vormen massaal testen en vaccinatiebewijzen de sleutel om uit deze crisis te komen. “Als een crisis langer duurt, moet je je anders verhouden tot de crisis. We moeten leren leven met dit virus”, zegt Kaag bij het Algemeen Dagblad.

“Je kunt, wat nu ook al op Europees niveau gebeurt, werken aan een vaccinatiepaspoort. Daarbij kun je diegene die gevaccineerd zijn, wanneer dat weer veilig en verantwoord is, weer hun vrijheden teruggeven en tegelijkertijd massaal sneltesten, gesubsidieerd door de overheid, zodat ook diegene die nog op een prik in de bovenarm moeten wachten, weer hun vrijheid kunnen nemen. Dat is belangrijk voor de maatschappij en goed voor de economie.”

In diezelfde krant schroomde Kaag er niet voor om een sneer uit te delen aan demissionair minister-president Mark Rutte. De D66-lijsttrekker vindt de premier een goede manager, maar dat is volgens haar niet wat je nodig hebt tijdens een crisis. “Deze periode vraagt om ander leiderschap, niet wachten tot peilingen draagvlak tonen, maar ook draagvlak creëren. Kies je belangrijke momenten, de coronalens kan verblinden, kijk daar voorbij.”

Gelukkig zijn er ook nog wat tegenstanders van zo’n vaccinatiepaspoort te vinden. PVV-leider Geert Wilders is daar een van. ““Ik ben geen voorstander van vrijheid onder voorwaarden of vrijheid wel voor de één of niet voor de ander”, zei Wilders tijdens het RTL Verkiezingsdebat. “Vaccineren, hoe belangrijk dat ook mag zijn, moet altijd vrijwillig en dus zonder dwang of drang. Ik ben faliekant tegen een vaccinatiebewijs waarbij mensen voordeeltjes krijgen of eerder naar buiten mogen.”

Ook filosoof en jurist Raisa Blommestijn zet grote vraagtekens bij het vaccinatiebewijs. Volgens haar zou dat weleens voor een tweedeling in de samenleving kunnen zorgen. “Ik ben vooral bang dat mensen die zich niet laten vaccineren uiteindelijk gedegradeerd worden tot tweederangsburgers”, zei ze bij radioprogramma Dit is de Dag. “Zo zal een groep mensen steeds meer uitgesloten worden van bepaalde diensten en daardoor van de rest van de samenleving.” Waarvan akte!

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook