Kabinet bezig met coronapaspoort

Hugo de Jonge. Bron: Screenshot YouTube/GroenLinks Hugo de Jonge. Bron: Screenshot YouTube/GroenLinks

Het demissionaire kabinet is momenteel bezig met het ontwikkelen van een coronapaspoort. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) heeft vandaag laten weten dat het kabinet bezig is om dit ‘technisch mogelijk maken’. Eerder werd ook al bekend dat de Europese Commissie bezig is met de ontwikkeling van een vaccinatiepaspoort.

Het kon natuurlijk ook niet uitblijven. Sinds vorige week bekend werd dat de Europese Commissie bezig is met de ontwikkeling van een vaccinatiepaspoort, de zogeheten ‘Digital Green Pass’, is nu ook Nederland overstag gegaan. Zo wordt vandaag duidelijk dat het demissionaire kabinet bezig is met het in elkaar flansen van een eigen coronapaspoort.

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, maakte vorige week op Twitter bekend dat de Europese Commissie momenteel bezig is met de ontwikkeling van zo’n vaccinatiepaspoort. Wie is gevaccineerd en zo’n vaccinatiebewijs kan overleggen, kan rekenen op meer vrijheden. Zo mogen gevaccineerden bijvoorbeeld weer het vliegtuig instappen om op vakantie te gaan.

Het demissionaire kabinet heeft vandaag kenbaar gemaakt bezig te zijn met de ontwikkeling van een eigen coronapaspoort. Mensen die gevaccineerd zijn, zich hebben laten testen of al besmet zijn geweest met het coronavirus en daardoor immuniteit hebben opgebouwd, kunnen het omstreden vaccinatiebewijs bemachtigen. Met dit coronapaspoort in de hand wordt het voor deze groep weer mogelijk om bijvoorbeeld naar concerten en bioscopen te gaan.

Volgens demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zal het coronapaspoort digitaal te ontvangen zijn. Er is namelijk al een app die een code kan maken op je telefoon van een testbewijs. “We kunnen die app zo aanpassen dat die eenzelfde code maakt van een vaccinatiebewijs”, zegt De Jonge hierover bij de NOS.

Volgens coronaminister Hugo de Jonge wordt er achter de schermen hard gewerkt om het allemaal ‘technisch mogelijk te maken’. “En wat we niet willen, is een vaccinatieplicht, ook niet indirect. Mensen moeten zich niet gedwongen voelen om zich te laten inenten.”

En juist hier slaat demissionair minister Hugo de Jonge de plank volledig mis. Er is namelijk een behoorlijke groep mensen die zich om uiteenlopende redenen niet willen laten vaccineren. Als alleen gevaccineerden met zo’n bewijs weer naar een bioscoop of café mogen en de rest niet, dan wordt er bijvoorbaat al een onderscheid gemaakt tussen verschillende groepen mensen. Zo’n vaccinatiepaspoort is mijns inziens dan ook een prachtig voorbeeld van een indirecte vaccinatieplicht. Precies datgene wat de minister zegt te willen voorkomen.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook