Kabinet blundert met compensatieverzoeken toeslagenouders

Alexandra van Huffelen (kabinet). Bron: Screenshot YouTube/Belastingdienst NL Alexandra van Huffelen (kabinet). Bron: Screenshot YouTube/Belastingdienst NL

Het demissionaire kabinet (lees de Belastingdienst) heeft weer eens een gigantische blunder begaan omtrent de toeslagenaffaire. Na het huiveringwekkende rapport van de parlementaire ondervragingscommissie werd besloten de gedupeerde ouders te compenseren met een geldbedrag van 30.000 euro. Vandaag werd echter duidelijk dat honderden compensatieverzoeken onterecht zijn afgewezen. 

Het debacle omtrent de toeslagenaffaire begint steeds meer op een ware soap te lijken. De blunders stapelen zich in rap tempo op. Zo publiceerde RTL Nieuws vandaag een reconstructie, waarin wordt beschreven dat het demissionaire kabinet doelbewust informatie voor de Tweede Kamer achterhield. Het nieuws sloeg in als een bom. DENK-leider Farid Azarkan heeft al een spoeddebat aangevraagd en SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen wil dat alle notulen geopenbaard worden. Tussen neus en lippen door werd vandaag ook bekend dat honderden compensatieverzoeken van gedupeerde ouders onterecht zijn afgewezen.

Zonder donaties heeft de kritische journalistiek geen kans van slagen. Help mee nieuwe content te creëren en doneer aan The Politics Post!

1750 ouders kregen allemaal een brief toegestuurd met de mededeling dat ze geen recht hebben op een compensatie ter waarde van 30.000 euro. Zeker vierhonderd daarvan bleken echter wel degelijk recht daarop te hebben. “Door informatie verkeerd aan elkaar te knopen hebben we onterecht de conclusie getrokken dat deze ouders geen kinderopvangtoeslag hadden aangevraagd voor hun kinderen”, zo tikt het Algemeen Dagblad op uit de mond van demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen (D66). “Na jaren van onzekerheid en ellende gaan wij opnieuw de fout in. We doen er nu alles aan om dit recht te zetten.”

Femke Merel van Kooten-Arissen, die tijdens de Tweede Kamerverkiezingen er niet in slaagde een zetel te bemachtigen, heeft echter geen goed woord over voor de verklaring van Van Huffelen. ““Verschrikkelijk” is nog zwak uitgedrukt! Hoeveel rampspoed kan iemand verdragen?! Dachten toeslagouders ein-de-lijk gezien te worden en begin van herstel te ontvangen (€30.000,- is voor velen slechts begin, zeker geen “compensatie”!) Dit zijn geen fouten meer!”, foeterde Van Kooten-Arissen op Twitter.

Zouden we onszelf na alle blunders zo langzamerhand eens af mogen vragen of het demissionaire kabinet überhaupt nog wel capabel genoeg is om dergelijke problemen op te lossen? Het lijkt er namelijk niet op. Jammer dat de Nederlandse bevolking Femke Merel van Kooten-Arissen geen zetel tijdens de verkiezingen heeft vergund. Zo’n Kamerlid had de Tweede Kamer namelijk goed kunnen gebruiken. Zeker in deze roerige tijden.

Op de hoogte blijven van het politieke nieuws en The Politics Post helpen groeien? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook