Kabinet kijkt serieus naar coronatestbewijs

Mark Rutte en Hugo de Jonge tijdens persconferentie. Bron: Screenshot YouTube/Rijksoverheid Mark Rutte en Hugo de Jonge tijdens persconferentie. Bron: Screenshot YouTube/Rijksoverheid

Het demissionaire kabinet kijkt serieus naar een plan om een coronatestbewijs in te voeren. Zo’n testbewijs moet ervoor zorgen dat de coronamaatregelen versoepeld kunnen worden. Om dit plan te bewerkstelligen moet er eind april 400.000 mensen per dag worden getest, die geen coronaklachten hebben. Het kabinet moet deze optie nog bestuderen en heeft nog geen knopen doorgehakt.

Het coronavirus houdt de gemoederen in politiek Den Haag nog altijd flink bezig. Zo heeft Nederland nog steeds te maken met een ‘harde lockdown’ en de omstreden avondklok. De vraag is dan ook wanneer en vooral hoe de maatregelen kunnen worden versoepeld. Volgens de Telegraaf werkt het ministerie van Volksgezondheid aan de ontwikkeling van een coronatestbewijs.

Wie recent negatief is getest en zo’n bewijs kan overleggen, kan rekenen op meer vrijheden. Denk hierbij aan een bezoekje aan een café of het theater. Om dit te bewerkstelligen moet er op grote schaal getest worden. Het is de bedoeling om in april 400.000 mensen per dag te testen op het coronavirus, die geen last hebben van klachten.

Volgens Ingrid Thijssen, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, is dit de manier om de samenleving te heropenen en de economie te herstellen. Ze lijkt dan ook een voorstander van zo’n coronatestbewijs te zijn. “Het is een mes dat aan twee kanten snijdt. Het gaat misschien tegen de intuïtie van mensen in. Maar juist door de economie weer te openen mét testen kun je iets positiefs doen voor de ontwikkeling van de pandemie”, zegt ze in de Telegraaf.

Ook Ernst Kuipers ziet de voordelen van een eventueel coronatestbewijs in. Hij is het dan ook eens met de woorden van Ingrid Thijssen. “Dit mes snijdt inderdaad aan twee kanten. Als je de economie opent en tegelijkertijd meer gaat testen, dan detecteer je meer mensen met corona. Het doel om de economie te openen, zou het doel van ons allemaal moeten zijn, ook van de zorg.”

Toch kan het voorstel van zo’n testbewijs niet alleen maar op positieve reacties rekenen. Er zijn ook tegenstanders te vinden. Eerder vroeg het demissionaire kabinet een soortgelijk advies aan de Gezondheidsraad over een eventueel ‘coronapaspoort‘. Jurist en filosoof Raisa Blommestijn had daar echter geen goed woord voor over. “Ik ben vooral bang dat mensen die zich niet laten vaccineren uiteindelijk gedegradeerd worden tot tweederangsburgers”, zei ze bij radioprogramma Dit is de Dag. “Zo zal een groep mensen steeds meer uitgesloten worden van bepaalde diensten en daardoor van de rest van de samenleving.”

Volgens werkgeversorganisatie VNO-NCW is zo’n testbewijs momenteel in de maak. Het demissionaire kabinet moet zich echter nog buigen over dit plan en heeft hier nog geen beslissing over genomen. Wellicht dat ze het punt van Raisa Blommestijn nog eens kunnen bestuderen en meenemen in hun besluitvorming.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook. Wij hebben uw steun erg hard nodig!