Kabinet werkt aan quarantaineplicht voor reizigers uit risicogebieden

Coronaminister Hugo de Jonge. Bron: Screenshot YouTube/PVVpers Coronaminister Hugo de Jonge. Bron: Screenshot YouTube/PVVpers

Het demissionaire kabinet werkt achter de schermen aan een quarantaineplicht voor reizigers die uit risicogebieden naar Nederland komen. Dat bevestigen ingewijden aan de NOS. Het wetsvoorstel van minister Hugo de Jonge moet ervoor zorgen dat mensen die zich niet aan deze quarantaineplicht houden beboet kunnen worden. De hoogte van de boete wordt door het Openbaar Ministerie bepaald, maar zal naar alle waarschijnlijkheid op 95 euro komen te liggen.

Het coronavirus houdt Nederland al een jaar in z’n greep. Sinds december vorig jaar zit Nederland in lockdown. In januari kwam de omstreden avondklok daar nog eens bij. Eventuele versoepelingen zijn nog altijd niet aan de orde. Alleen de buitenschoolse opvang kan voorlopig op enige verlichting rekenen. Winkels en terrassen blijven nog enige tijd dicht. “Iedereen ziet dat de situatie in de zorg nijpend is”, sprak demissionair minister-president Mark Rutte de Nederlandse bevolking toe.

Waardeert u dit kritische geluid? Aarzel niet en doneer aan The Politics Post!

“Ook omdat het ziekteverzuim na meer dan een jaar schrikbarend hoog is. Mensen in de zorg lopen op hun tandvlees. Dat is ook logisch met inmiddels meer dan 2500 coronapatiënten in het ziekenhuis, waarvan ongeveer 800 op de intensive care. En met ongeveer 160.000 besmettelijke mensen in ons land net zoveel als op de top van de eerste golf. Dat zijn cijfers die we niet zomaar weg kunnen gummen.”

Om een stijging van de besmettingscijfers te voorkomen is het demissionaire kabinet voornemens om een quarantaineplicht in het leven te roepen, zo meldt de NOS. Volgens ingewijden wordt de quarantaineplicht per 15 mei ingevoerd voor mensen die vanuit risicogebieden naar Nederland reizen. Wie zich niet aan deze maatregel houdt kan naar alle waarschijnlijkheid een boete van 95 euro tegemoet zien. Deze plicht zal gelden voor reizigers uit gebieden die code oranje of rood hebben, wat momenteel voor elk land ter wereld geldt.

De Telegraaf beweert zelfs dat sommige ingewijden deze quarantaineplicht eerder willen invoeren, zodat vliegverboden van en naar Zuid-Afrika en Latijns-Amerika eerder kunnen worden opgeheven. Het wetsvoorstel van demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) moet nog wel door de Tweede en Eerste Kamer heen geloodst worden. Laten we hopen dat deze nieuwe maatregel het gewenste effect zal hebben. Niemand zit er tenslotte op te wachten om van de regen in de drup te komen.

Op de hoogte blijven van het politieke nieuws en The Politics Post helpen groeien? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook