Kabinet wil avondklok verlengen tot 2 maart

Mark Rutte. Bron: Screenshot YouTube/VVD Mark Rutte spreekt.

Het kabinet heeft zojuist besloten dat de avondklok nog langer aan zal blijven. De avondklok kan volgens Ferdinand Grapperhaus nog niet worden geschrapt, omdat er nog altijd wordt gevreesd voor de ‘Britse variant’. Op advies van het OMT heeft het kabinet besloten om de avondklok te verlengen tot 2 maart.

Op zaterdag 23 januari werd de avondklok officieel ingevoerd. Na een debat in de Tweede Kamer, er was nog onenigheid over op welk tijdstip de avondklok zou moeten ingaan, stemde een meerderheid voor deze nieuwe coronamaatregel. Van 21.00 uur tot 04.30 uur mag niemand zich meer op straat begeven, minus bepaalde uitzonderingen. De avondklok zou in eerste instantie van kracht blijven tot woensdag 10 februari.

Vandaag heeft het demissionaire kabinet echter besloten om de avondklok te verlengen, mits er voldoende steun vanuit de Tweede Kamer is. Volgens minister Ferdinand Grapperhaus kan de avondklok nu nog niet worden afgeschaft, omdat het nog altijd niet goed gaat met de besmettingscijfers volgens het Outbreak Management Team. “Het OMT heeft aangegeven dat de besmettingscijfers toch tegenvallen. Ze hebben ons geadviseerd om door te gaan met de avondklok. Wij hebben dan ook besloten om die avondklok voort te zetten.”

Oppositieleider Geert Wilders was vanmiddag aanwezig bij het Lijsttrekkersdebat over het Noorden. Daar werd hij geconfronteerd met het nieuws dat de avondklok nog niet zal verdwijnen. De PVV-leider maakte kenbaar dat hij überhaupt geen fan is van deze omstreden maatregel. “Het is een enorme inperking van de vrijheid. Ik snap de zorgen die er zijn omtrent de Britse en andere varianten, maar aan de andere kant zijn de cijfers nu relatief laag. En of die avondklok hét verschil uitmaakt, ik betwijfel het.”

Daarnaast werd er ook nog gesproken over een eventuele Elfstedentocht. Als het ijs dik genoeg is, zouden veel mensen graag willen zien dat ‘de tocht der tochten’ gewoon door kan gaan. Eerder vandaag spraken ook Rob Jetten, Geert Wilders en Thierry Baudet deze wens al uit. Volgens minister-president Mark Rutte moet daar echter nog over gesproken worden. “We moeten met de veiligheidsregio’s bekijken wat er mogelijk zou kunnen zijn. Wat niet kan is publiek of een grote toertocht. We zijn ermee bezig en hopen jullie in de komende dagen hierover te informeren, na overleg met de schaatsbond en de veiligheidsregio’s.”

Mocht een eventuele Elfstedentocht niet doorgaan vanwege de coronamaatregelen, dan is dat natuurlijk een flinke klap voor alle schaatsliefhebbers en eigenlijk ook voor heel Nederland. Iedereen snakt tenslotte naar iets leuks waar we naar uit kunnen kijken. Het is misschien wel begrijpelijk gezien de situatie, maar alle onzekerheid is natuurlijk wel om gek van te worden.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook