Kabinet wil nu ook coronawet verlengen

Hugo de Jonge. Bron: Screenshot: YouTube/CDA Hugo de Jonge

Als het aan het demissionaire kabinet ligt moet de coronawet worden verlengd. De hoge heren kunnen op goedkeuring rekenen van de Raad van State. Volgens hen is er nog steeds sprake van een ernstige situatie in alle regio’s omtrent het coronavirus. Beide Kamers kunnen hierover nog met elkaar in debat gaan, maar de kans is zeer klein dat ze deze verlenging weten tegen te houden.

Eergisteren maakte het demissionaire kabinet bekend dat ze de avondklok willen verlengen. De ‘Britse variant’ van het coronavirus, houdt de gemoederen in politiek Den Haag nog steeds flink bezig. Het OMT adviseerde dan ook aan het kabinet dat de avondklok gehandhaafd dient te worden tot begin maart. “Het OMT heeft aangegeven dat de besmettingscijfers toch tegenvallen. Ze hebben ons geadviseerd om door te gaan met de avondklok. Wij hebben dan ook besloten om die avondklok voort te zetten”, zei minister Ferdinand Grapperhaus daarover.

Het kabinet kan deze beslissing echter niet in z’n eentje nemen. Om deze omstreden coronamaatregel te verlengen, moet er eerst brede steun zijn in de Tweede Kamer. Gisteren vond er dan ook een debat plaats over een eventuele verlenging van de avondklok. De enige die echt oppositie voerde was Geert Wilders. Volgens hem is dit voornemen op onvoldoende feiten gebaseerd. “Er is nul feitelijk bewijs dat de avondklok werkt. Om dan nu zonder feitelijk bewijs van effectiviteit te besluiten om een vergaande en zware vrijheidsbeperking als de avondklok te verlengen, is echt buitenproportioneel.” Hij bleek echter een roepende in een woestijn te zijn. Al snel werd duidelijk dat de coalitiepartijen en sommige oppositiepartijen de lijn van het kabinet zouden volgen.

Nu is het demissionaire kabinet voornemens om ook de coronawet te verlengen. In deze wet zitten de meeste coronamaatregelen opgesloten, die momenteel van kracht zijn. De wet loopt af op 1 maart. Volgens minister Hugo de Jonge moet deze wet worden verlengd met drie maanden, tot 1 juni.

De Raad van State speelt een belangrijke rol in deze kwestie. De Raad van State is namelijk een belangrijk adviesorgaan van de overheid. De taken van dit adviesorgaan zijn zelfs opgenomen in de grondwet. Daarnaast is de Raad van State samen met het kabinet van mening, dat de coronawet moet worden verlengd. Volgens hen is er namelijk nog steeds sprake van een zeer ernstige situatie in alle regio’s omtrent het coronavirus.

Wat de Tweede Kamer en de Eerste Kamer hiervan vinden doet er eigenlijk niet zo veel toe. Ze kunnen met elkaar debatteren over dit onderwerp, maar als ze dat niet binnen een week willen doen, dan gaat de verlenging automatisch in. Aangezien het demissionaire kabinet en de Raad van State het met elkaar eens zijn, kun je er donder op zeggen dat een verlenging van de coronawet tot de zomer er gewoon zal komen.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook