Kabinet wil overtreders quarantaineplicht bestraffen met boete van 435 euro

Coronaminister Hugo de Jonge. Bron: Screenshot YouTube/PVVpers Coronaminister Hugo de Jonge. Bron: Screenshot YouTube/PVVpers

Het demissionaire kabinet heeft een wetsvoorstel van minister Hugo de Jonge bij de Tweede Kamer ingediend, die ervoor moet zorgen dat mensen die de quarantaineplicht negeren bestraft kunnen worden met een forse boete. Deze quarantaineplicht geldt voor mensen die vanuit risicogebieden naar Nederland afreizen. De hoogte van de ‘quarantaineboete’ werd in eerste instantie op 95 euro geschat. Het kabinet maakte vandaag echter kenbaar het liefst te zien dat overtreders van de quarantaineregels een boete van 435 euro aan hun broek krijgen.

Het coronavirus grijpt Nederland nog altijd naar de keel. Zo is de gevreesde Braziliaanse variant al binnen onze landsgrenzen gesignaleerd, is er gesteggel ontstaan over de vaccins van AstraZeneca en Johnson & Johnson en blijft het weekgemiddelde van het aantal positieve coronatests maar stijgen. Daarnaast zit Nederland nog steeds in lockdown en opgescheept met een avondklok.

Zonder donaties heeft de kritische journalistiek geen kans van slagen. Help mee nieuwe content te creëren en doneer aan The Politics Post!

Tot overmaat van ramp liet demissionair minister-president Mark Rutte vanochtend aan RTL Nieuws weten, dat de eerste versoepelingen naar alle waarschijnlijkheid op z’n vroegst pas volgende maand zullen plaatsvinden. “We gaan echt geen onverantwoorde dingen doen. We bekijken het van week tot week en daarbij is de situatie in de ziekenhuizen bepalend. Nu staat er met potlood 28 april in de agenda, dat gaat er ook zo weer uit als het dan niet kan. Anders wordt het 3 mei of 6 mei, en als dat niet kan 13 mei.”

Om een stijging van de besmettingscijfers te voorkomen is het demissionaire kabinet voornemens om een quarantaineplicht in het leven te roepen, zo meldde de NOS gistermiddag. Volgens ingewijden wordt de quarantaineplicht per 15 mei ingevoerd voor mensen die vanuit risicogebieden naar Nederland reizen. Wie zich niet aan deze maatregel houdt kan naar alle waarschijnlijkheid een boete van 95 euro tegemoet zien. Deze plicht zal gelden voor reizigers uit gebieden die code oranje of rood hebben, wat momenteel voor elk land ter wereld geldt.

De nu al geldende quarantaineverplichting wordt echter slecht nageleefd. Door overtreders te beboeten hoopt het demissionaire kabinet dit probleem het hoofd te bieden. De beleidsbepalers zijn echter van mening dat er zwaarder geschut moet worden ingezet. Waar in eerste instantie de hoogte van de boete op 95 euro werd geschat, maakt het kabinet vandaag kenbaar dat zij het liefst een bedrag van 435 euro zouden willen opleggen aan overtreders. “Overtreding van de quarantaineplicht kan leiden tot in ieder geval een bestuurlijke boete van 435 euro of een last onder dwangsom die afhankelijk is van de situatie, opgelegd door de burgemeester”, zo citeert het Algemeen Dagblad uit de persverklaring.

Tegenover diezelfde krant gaf demissionair minister Hugo de Jonge nog enige tekst en uitleg over zijn wetsvoorstel. “We moeten voorkomen, zeker als er straks weer meer gereisd kan worden, dat mensen met virusmutaties in de koffer weer naar Nederland komen. Voor reizigers wordt quarantaine daarom verplicht.” Het feit dat het demissionaire kabinet überhaupt deze stap heeft moeten zetten is natuurlijk van de zotte. Hoe heeft het in godsnaam zover kunnen komen?!

Op de hoogte blijven van het politieke nieuws en The Politics Post helpen groeien? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook