Kajsa Ollongren biedt geëmotioneerd excuses aan

Oud-verkenner Kajsa Ollongren. Bron: Screenshot YouTube/Tweede Kamer der Staten-Generaal Oud-verkenner Kajsa Ollongren. Bron: Screenshot YouTube/Tweede Kamer der Staten-Generaal

Voormalig verkenner Kajsa Ollongren heeft nogmaals excuses aangeboden voor de kapitale fotoblunder. Dat deed ze gisteravond tijdens het debat omtrent de uitgelekte formatieaantekeningen in de Tweede Kamer. De demissionaire minister gaf tekst en uitleg over het ontstaan van de fotoblunder.

Voormalig verkenner Kajsa Ollongren heeft tijdens het debat in de Tweede Kamer omtrent de uitgelekte formatieaantekeningen, nogmaals excuses aangeboden voor de inmiddels beruchte fotoblunder. Vorige week verliet de demissionaire minister halsoverkop het Binnenhof, nadat ze te horen had gekregen dat ze positief was getest op het coronavirus. ANP-fotograaf Bart Maat slaagde erin om een foto van de voormalige verkenner te maken.

Deze foto werd uitvergroot in de media. ‘Pieter Omtzigt, functie elders’, was onder meer van het document af te lezen. Uiteindelijk besloten zowel Kajsa Ollongren als Annemarie Jorritsma te vertrekken als verkenners. In een schriftelijke verklaring trokken ze het boetekleed aan. “Er zijn slechts twee mensen verantwoordelijk voor het bestaan en de inhoud van het memo, en dat zijn wij, ondertekenaars van deze brief”, zo schreven de twee voormalige verkenners.

Gisteravond bood Kajsa Ollongren opnieuw excuses aan voor de ontstane chaos. “Allereerst natuurlijk voor de woorden op het gefotografeerde A4’tje, die daar niet hadden moeten staan. Over de heer Omtzigt en de ‘functie elders’. Hij is een zeer gewaardeerd lid van deze Kamer. Hij is een parlementariër pur sang. Het past verkenners niet zich te bemoeien met interne partijaangelegenheden”, zo opende Ollongren haar betoog.

Daarna gaf Kajsa Ollongren aan hoe de kapitale fotoblunder heeft kunnen ontstaan. “Nog voor we waren gestart met de inhoudelijke bespreking, ging mijn telefoon. Ik kreeg de uitslag van mijn coronatest binnen, die ik preventief heb laten doen. Geheel onverwacht was deze positief. Ik schrok daar heel erg van. Dat heeft ook te maken met mijn eigen gezondheidsgeschiedenis.”

“We hebben het vooroverleg direct afgebroken. We zouden de gesprekken cancelen en ik zou het Binnenhof zo snel mogelijk verlaten. Ik heb toen in de emotie van het moment te snel gereageerd. Ik heb letterlijk mijn spullen bij elkaar geraapt en ben vertrokken. Ik had niet zo overhaast moeten handelen. Ik hoorde een enkeling daar mild over oordelen, maar ik oordeel daar zelf niet mild over”, verklaarde een zeer geëmotioneerde Kajsa Ollongren.

Natuurlijk is het volledig te begrijpen dat je even uit het veld geslagen bent, als je op je werk te horen krijgt dat je besmet bent geraakt met het coronavirus. Desalniettemin beging Ollongren wel een kapitale blunder, die voor deze ellende heeft gezorgd. Begrijpelijk, maar slordig. Door de ontstane heisa zal het land waarschijnlijk nog langer onbestuurbaar blijven. En dat kunnen we ons natuurlijk niet veroorloven, aangezien we nog steeds in de coronacrisis zitten.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook.