Kajsa Ollongren vertelde chauffeur pas tijdens autorit over positieve coronatest

Kajsa Ollongren. Bron: Screenshot YouTube/D66 Kajsa Ollongren. Bron: Screenshot YouTube/D66

Na de beruchte fotoblunder beging Kajsa Ollongren nog een andere kapitale fout. Terwijl de demissionaire minister te horen had gekregen dat ze positief was getest op het coronavirus, stapte ze in haar dienstauto met chauffeur. Tijdens de autorit vertelde ze pas aan de chauffeur dat ze besmet was geraakt met het coronavirus.

Precies een week geleden beging demissionair minister en tevens oud-verkenner Kajsa Ollongren een kapitale blunder. Nadat de D66-bewindsvrouw te horen kreeg dat ze positief was getest op het coronavirus, verliet ze halsoverkop het Binnenhof. Terwijl de demissionaire minster zich naar de dienstauto snelde, slaagde ANP-fotograaf Bart Maat erin een foto te maken van onder meer een stapel documenten die Ollongren op dat moment bij zich droeg.

Deze foto werd al snel uitvergroot in de media. De documenten bevatten belangrijke aantekeningen omtrent de kabinetsformatie. De fotoblunder werd al snel een politieke rel. Zowel binnen politiek Den Haag als in de samenleving ontstond ophef over de uitgelekte aantekeningen. Vandaag vindt hierover een debat in de Tweede Kamer plaats.

Het onbedoeld uitlekken van de formatieaantekeningen, was echter niet de enige blunder die Kajsa Ollongren beging. De D66-politica stapte namelijk in een dienstauto met chauffeur. De Telegraaf heeft zojuist gemeld dat de demissionaire minister tijdens de autorit pas aan de chauffeur vertelde, dat ze positief was getest op het coronavirus.

Dat blijkt uit antwoorden op de vragen die SP-Kamerlid Bart van Kent over deze kwestie heeft gesteld. Zowel bij Van Kent als in de samenleving ontstond er grote verontwaardiging dat Kajsa Ollongren zich liet vervoeren door een chauffeur, terwijl ze zojuist had gehoord dat ze besmet was geraakt met het coronavirus.

Vanzelfsprekend ziet de Haagse regentenkliek weinig problemen. Sterker nog, vervangend minister van Sociale Zaken Carola Schouten zou precies hetzelfde hebben gedaan. Daarbij verwijst de ChristenUnie-bewindsvrouw naar het ‘protocol Veilig en verantwoord personenvervoer politieke en ambtelijke top’. “Conform het protocol wordt in dit geval een mondkapje gedragen. Zoals het protocol voorschrijft zou ik alleen gebruik maken van een dienstauto als dit echt niet anders kan. In dit geval was daar mijns inziens sprake van”, zegt Schouten tegen de Telegraaf.

Het begint er steeds meer op te lijken dat Kajsa Ollongren een van de meest onverantwoordelijke ministers is geweest, die we sinds tijden hebben meegemaakt. En dat terwijl de D66-politica minister van Binnenlandse Zaken is. Eén van de belangrijkste ministersposten die een beroepspoliticus kan krijgen. Zo valt bijvoorbeeld ook de AIVD onder haar verantwoordelijkheid. Dat dat nog niet is misgegaan, mag gerust een klein wondertje worden genoemd.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook