Kamermeerderheid stemt in met eerste JA21-motie

JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans. Bron: Screenshot NOS/YouTube/JA21 JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans. Bron: Screenshot NOS/YouTube/JA21

Na ‘de nacht van Omtzigt’ is de hang naar meer openheid en transparantie groter dan ooit. JA21 besloot als een van de weinige partijen de daad bij het woord te voegen. Zo diende fractievoorzitter Joost Eerdmans zijn eerste motie in die ervoor moet zorgen dat naast het eindverslag van de informateur, ook de gespreksverslagen van de tweede informatieronde geopenbaard moeten worden. Het voorstel kon rekenen op brede steun in de Tweede Kamer.

JA21 zit nog geen maand in de Tweede Kamer of de fractie van Joost Eerdmans kan al een klein feestje vieren. Zo diende de kersverse partij gistermiddag een motie in die ervoor moet zorgen dat de gespreksverslagen van de nieuwe informatieronde openbaar worden gemaakt. Vrijwel de gehele Tweede Kamer steunde deze ingediende motie. Alleen 50Plus en Forum voor Democratie stemden tegen.

Openbaarheid en transparantie waren een van de vele kernproblemen die tijdens het marathondebat van vorige week aan de orde kwamen. Gistermiddag vond echter een debat plaats over de benoeming van PvdA-coryfee Herman Tjeenk Willink als nieuwe informateur. Dat debat ontaardde al snel in een herhaling van het inmiddels beruchte formatiedebat. Zo kregen PVV-leider Geert Wilders en Sigrid Kaag het nog eens met elkaar aan de stok.

Desalniettemin besloot fractievoorzitter Joost Eerdmans een belangrijke motie in te dienen. “Voor ons is het belangrijk dat we gaan kijken naar een nieuwe manier hoe we met elkaar omgaan en hoe we met informatie omgaan”, sprak de JA21-leider de Tweede Kamer toe. “We moeten vooral lessen trekken uit de afgelopen twee weken. Om een signaal te geven van een andere werkwijze, heb ik een voorstel voor u. Dat is het voorstel om gelijktijdig met het eindverslag van de heer Tjeenk Willink ook de gespreksverslagen, die wij allen hebben met de informateur, te openbaren. Dus meer transparantie.”

Deze motie werd mede ingediend door PVV-leider Geert Wilders. Bijna de gehele Tweede Kamer stemde voor het JA21-voorstel. Alleen 50Plus en Forum voor Democratie stemden tegen. Vooral de tegenstem van laatstgenoemde partij zorgde voor gefronste wenkbrauwen. Op social media gaan de eerste geluiden al op dat de partij van Thierry Baudet uit ‘rancune‘ tegen de ingediende JA21-motie heeft gestemd. Deze suggestie geeft perfect aan wat voor armoedig partijtje er van FvD geworden is.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook