Kamervoorzitter Arib heeft koning geïnformeerd

Kamervoorzitter Arib. Bron: Screenshot YouTube/Tweede Kamer der Staten-Generaal Kamervoorzitter Arib. Bron: Screenshot YouTube/Tweede Kamer der Staten-Generaal

Kamervoorzitter Khadija Arib heeft na het formatiedebat van gisteravond contact opgenomen met koning Willem-Alexander. De PvdA-politica heeft de koning op de hoogte gebracht over de laatste stand van zaken omtrent de mislukte kabinetsformatie. Zo is er gisteravond een motie aangenomen die oproept een nieuwe informateur aan te stellen, die op voldoende afstand van de politiek staat.

Gisteren vond het nu al historische debat omtrent Omtzigtgate plaats. Terwijl demissionair minister-president Mark Rutte vorige week nog glashard ontkende tijdens de formatiegesprekken over Pieter Omtzigt gesproken te hebben, bleek dat gisterochtend een fabeltje te zijn. Uit geheime formatiedocumenten werd duidelijk dat de VVD-bewindsman het CDA-Kamerlid wel degelijk een andere functie wilde geven. “Je moet wat met Omtzigt, minister maken”, zo gaven de geheime stukken een uniek inkijkje in het formatieproces.

Het was de zoveelste rel sinds de fotoblunder van voormalig verkenner Kajsa Ollongren. VVD-leider Mark Rutte kwam tijdens zijn inbreng niet verder dan dat hij het zich ‘verkeerd had herinnerd’. PVV-fractievoorzitter Geert Wilders diende aan het begin van het debat al een motie van wantrouwen in. Deze werd ’s nachts uiteindelijk verworpen.

Op de valreep kwamen Sigrid Kaag (D66) en Wopke Hoekstra (CDA) nog met een motie van afkeuring op de proppen. In tegenstelling tot de motie van wantrouwen, werd deze motie wel door de Tweede Kamer aangenomen. Mark Rutte liet echter weten door te willen gaan als minister-president van Nederland. “Ik ga mijn stikende best doen om het vertrouwen te herstellen”, zei de demissionaire premier tegen de verzamelde pers.

Kamervoorzitter Khadija Arib heeft inmiddels contact opgenomen met koning Willem-Alexander. Ze informeerde hem over de mislukte kabinetsformatie en het debat. “Zij heeft de Koning geïnformeerd over het Kamerdebat en over de ontstane situatie in de verkennende fase van de kabinetsformatie”, zo tikt de NOS op uit het persbericht van het ANP.

Tijdens het formatiedebat werden ook nog een aantal andere moties ingediend. Zo wil de Tweede Kamer een nieuwe informateur aanstellen, die op gepaste afstand van de politiek staat. Deze motie werd door bijna alle partijen aangenomen. Verkenners Tamara van Ark en Wouter Koolmees zijn inmiddels opgestapt.

Gisteravond werd ook een motie van SGP-leider Kees van der Staaij aangenomen. Deze riep op om in de toekomst ‘een externe partij te belasten met de eerste stappen in de kabinetsformatie en daarbij mee te nemen de mogelijke rol voor het boven de partijen staande staatshoofd’. Sinds de kabinetsformatie van 2012 is echter besloten dat de koning geen actieve rol meer speelt in het formeren van een nieuw kabinet.

Deze motie kwam er toch doorheen, omdat D66 en Volt voor deze motie stemden. Later bleken deze partijen zich vergist te hebben. Alweer de zoveelste blunder van het ‘nieuwe leiderschap’. Zoals wij gisteren al schreven: voor kwaliteit hoef je voorlopig niet bij D66 te zijn.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook