Kamervoorzitter Arib neemt het op voor Sjoerd Sjoerdsma (D66)

Sjoerd Sjoerdsma. Bron: Screenshot YouTube/D66 Sjoerd Sjoerdsma. Bron: Screenshot YouTube/D66

Sjoerd Sjoerdsma is door China op een sanctielijst gezet. Het D66-Kamerlid heeft een inreisverbod opgelegd gekregen. China heeft in totaal tien Europeanen op zo’n sanctielijst gezet. Het is een reactie op de sancties die Europese Unie onlangs aan China oplegde. Vorige maand nam de Tweede Kamer een motie van Sjoerdsma aan, waarin werd opgeroepen te erkennen dat er in China een genocide op Oeigoeren plaatsvindt.

China is boos op de Europese Unie. De wereldmacht heeft woedend gereageerd op de sancties die Europa tegen China heeft genomen. Zo heeft de Europese Unie vier Chinese overheidsfunctionarissen op een sanctielijst gezet, vanwege mensenrechtenschendingen. De EU vindt dat China de mensenrechten schendt, omdat het communistische land een miljoen Oeigoeren in strafkampen heeft geplaatst. China zelf spreekt liever over ‘heropvoedingskampen‘.

China heeft als reactie op de strafmaatregelen tien Europeanen op een sanctielijst gezet. Eén daarvan is D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. Vorige maand werd door de Tweede Kamer een motie van hem aangenomen, die opriep om te erkennen dat er in China een genocide op Oeigoeren plaatsvindt. China heeft nu besloten dat Sjoerdsma geen voet op Chinese bodem meer mag zetten.

Het D66-Kamerlid wordt echter niet warm of koud van de dreigende taal die de grootmacht momenteel uitslaat. “Zolang de genocide op de Oeigoeren voortduurt, zal ik niet zwijgen. Zolang mensenrechten worden geschonden, kan ik niet stil zijn. Deze sancties bewijzen dat China gevoelig is voor druk. Laat het een aanmoediging zijn voor al mijn Europese collega’s: spreek je uit!”, schreef Sjoerdsma op Twitter.

Demissionair minister-president Mark Rutte heeft verbolgen op het nieuwsfeit gereageerd. Hij noemt de sancties van China ‘onacceptabel’. Stef Blok, demissionair minister van Buitenlandse Zaken, heeft inmiddels de Chinese ambassadeur op het matje geroepen. “Het is onacceptabel dat democratisch gekozen volksvertegenwoordigers, mensen die ons land vertegenwoordigen in Den Haag, Brussel of waar ook ter wereld, worden getroffen door dit soort sancties”, zegt Blok tegen het Algemeen Dagblad.

Inmiddels heeft ook Kamervoorzitter Khadija Arib van zich laten horen. De PvdA-politica besloot in de pen te klimmen en een brief te schrijven aan de Chinese ambassadeur. Hierin neemt ze het op voor Kamerlid Sjoerdsma. Ook Arib noemt de sancties onacceptabel. Daarnaast maakte ze duidelijk dat deze situatie gevolgen kan hebben voor de relatie tussen beide parlementen.

Wat een weldenkend mens in godsnaam te zoeken heeft in een communistisch land als China, is mij echter nog steeds een raadsel. In dat kader is het inreisverbod voor Sjoerd Sjoerdsma eerder een zegen dan een beperking. Maar politiek gezien is dit natuurlijk uiterst schadelijk. Je kan je tegenwoordig niet meer uitspreken, zonder dat er serieuze consequenties aan verbonden worden. Triest.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook.