Kamervoorzitter Arib zet vaart achter formatie

Kamervoorzitter Arib. Bron: Screenshot YouTube/Tweede Kamer der Staten-Generaal Kamervoorzitter Arib. Bron: Screenshot YouTube/Tweede Kamer der Staten-Generaal

Als het aan Kamervoorzitter Khadija Arib ligt, gaat de formatie morgen al van start. Vanwege de coronacrisis is het belangrijk dat het land niet te lang onbestuurbaar blijft. Eerder deze maand opperde VVD-lijsttrekker Mark Rutte al dat er een nationaal herstelplan moest komen. Daarnaast is Arib van mening dat de Tweede Kamer beter geïnformeerd moet worden.

Vandaag gaat heel Nederland naar de stembus. Vanavond wordt al duidelijk hoe de vlag erbij zal hangen. Als eenmaal duidelijk is geworden welke partijen het meeste mandaat van de kiezers hebben gekregen, begint het echte werk pas voor de politici. Op dat moment starten de onderhandelingen over de vorming van een nieuw kabinet.

De vraag die daarbij op tafel ligt is simpel. Welke partijen gaan voor de komende vier jaar het land besturen? Deze onderhandelingen verlopen echter nooit over rozen. Partijen zullen over hun eigen standpunten heen moeten stappen en compromissen sluiten. Voor iedere partij geldt dat er flink wat water bij de wijn gedaan moet worden. Er moet tenslotte een regeerakkoord op tafel komen te liggen.

Hierdoor verlopen de formatieonderhandelingen vaak stroperig. De kabinetsformatie in 2017 boekte een nieuw record. De formatieonderhandelingen duurde meer dan tweehonderd dagen. Die tijd hebben de partijen deze keer niet, omdat Nederland nog altijd worstelt met de coronacrisis.

Om een lange formatieonderhandeling te voorkomen, opperde VVD-leider Mark Rutte dat er eerst een nationaal herstelplan moet worden ontworpen. Daarna komen andere vraagstukken aan bod. “We moeten echt een vliegende start maken. We kunnen niet eerst maanden achter die dichte deur over het waterschap in 2023 zitten te praten. Zo’n formatie duurt al idioot lang, dat kunnen we nu zeker niet hebben”, zei Rutte hierover tegen het Algemeen Dagblad.

Voordat de formatieonderhandelingen kunnen losbarsten, moet er eerst een formateur aangesteld worden. Deze zal de formatiegesprekken tussen de verschillende partijen gaan leiden. Arib heeft al contact gezocht met alle lijsttrekkers om over een verkenner na te denken. Wat haar betreft begint de formatie morgen. Ze voorziet de onderhandelaars alvast van een welgemeend advies. “Ik wil de onderhandelaars meegeven dat het heel belangrijk is dat de nieuwe Tweede Kamer meer ruimte krijgt. Ze moeten als onafhankelijke Kamerleden opereren zonder meteen in conflictsituaties te komen. Zodra alles is dichtgetimmerd, kan de Kamer moeilijk opereren”, legt Arib uit in het AD.

Tot slot hekelt Khadija Arib het feit dat de Kamer meermaals onvoldoende is geïnformeerd. “De Tweede Kamer moet gewoon goed worden geïnformeerd. Daar schortte het aan, zo bleek ook uit de toeslagenaffaire. Er moet een streep door de cultuur van conservatieve en minimalistische informatievoorziening aan de Kamer. Anders blijven we hier maar verbaasd of verontwaardigd reageren.”

En hier slaat Arib natuurlijk de spijker op z’n kop. Het is natuurlijk onbestaanbaar dat de Tweede Kamer gebrekkig wordt geïnformeerd, terwijl de Tweede Kamer als het hoogste machtsorgaan van Nederland geldt. Alles valt of staat echter met de verkiezingsuitslag van vanavond. Laten we eerst maar eens afwachten wat deze ons zal brengen.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook