Kauthar Bouchallikht (GroenLinks) weer in opspraak

Jesse Klaver. Bron: Screenshot YouTube/GroenLinks Jesse Klaver. Bron: Screenshot YouTube/GroenLinks

De verkiezingscampagne van GroenLinks verloopt alles behalve soepel. Zo slaagt de partij er maar niet in om boven de veertien Kamerzetels uit te komen en zijn verschillende partijleden onlangs in opspraak geraakt, waaronder Kauthar Bouchallikht. Zo zou ze diverse mediatrainingen hebben gevolgd bij een omstreden organisatie die warme banden zou hebben met het moslimbroederschap.

Als er gedonderjaag bij een politieke partij plaatsvindt, dan wordt er vaak met de vinger gewezen naar partijen als VVD en Forum voor Democratie. Er zijn echter ook wat linkse partijen te bedenken die er wat van kunnen. Neem bijvoorbeeld het GroenLinks van Jesse Klaver. Die partij raakte enkele dagen geleden in opspraak na een tweet van Huub Bellemakers, GroenLinks-raadslid in Nijmegen. Nadat Forum voor Democratie in deze stad was langs geweest met de ‘vrijheidskaravaan’ om campagne te voeren, plaatste Bellemakers een bericht op Twitter met een foto van een nazi-manifestatie. “Foto van FvD in Nijmegen vanuit een andere hoek. Goed dat ze weg zijn”, scheef hij bij de foto.

Eerder deze week kwam ook de Amsterdamse GroenLinks-fractie in opspraak. In een interview met de Nederlandse Vereniging van Raadsleden gaf gemeenteraadslid Simion Blom aan zich gekleineerd te voelen. Volgens hem was er sprake was van een ‘onveilige werksfeer‘. “Ik heb het al te lang voor me gehouden. Ik kwam uit een andere wereld, een aantal witte mensen uit de partij gaven me het gevoel dat ik raar was. Ze zaten te wachten op het moment dat ik zou mislukken. Als ik iets vroeg, werd ik vreemd aangekeken. Als ik een fout maakte, werd ik niet gesteund, maar werd er gelachen.”

Vorig jaar speelde ook de kwestie rondom Kauthar Bouchallikht. Zo bleek zij een bestuursfunctie te bekleden bij jongerenorganisatie FEMYSO. Deze organisatie zou banden onderhouden met het omstreden moslimbroederschap. Daarna werd Bouchallikht door GeenStijl gespot op een oude foto waar ze te zien was bij een demonstratie. Op deze omstreden demonstratie waren hakenkruizen en andere antisemitische leuzen te zien. Zo was er ook een spandoek te zien waarop stond: ‘stop doing what Hitler did to you’.

Gisteren raakte de omstreden GroenLinks-politica opnieuw in opspraak. Volgens Carel Brendel zou Kauthar Bouchallikht diverse mediatrainingen hebben gevolgd bij de Sinan Wren Foundation (SWF), een organisatie die is verbonden aan het moslimbroederschap. ‘Sinds januari 2016 heeft SWF een vestiging in Londen. Deze wordt geleid door Ismail Jalisi en Faheem Mir. SWF UK staat geregistreerd op een adres waar diverse aan de Moslimbroeders en Hamas gelieerde bedrijven staan ingeschreven’, zo schrijft de website.

Kandidaat-Kamerlid Bouchallikht is al meerdere keren in korte tijd in opspraak geraakt. Dat zou GroenLinks-leider Jesse Klaver te denken moeten geven. In het openbaar werpt hij zich namelijk graag op als moraalridder en wijst voortdurend met het verontwaardigde vingertje richting andere politici en partijen die volgens hem de fout ingaan. Zolang Klaver echter blijft weigeren om in te grijpen en de hand boven het hoofd van Kauthar Bouchallikht houdt, is hij echter geen knip voor de neus meer waard als hij in de toekomst weer zijn morele vingertje zal heffen.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook