Khadija Arib krijgt concurrentie voor Kamervoorzitterschap

Martin Bosma. Bron: Screenshot Tweede Kamer Martin Bosma. Bron: Screenshot Tweede Kamer

De strijd om het Kamervoorzitterschap barst morgen los. Woensdag zal de Tweede Kamer een nieuwe voorzitter kiezen. Khadija Arib wil graag Kamervoorzitter blijven, maar krijgt gedegen concurrentie van Martin Bosma (PVV) en Vera Bergkamp (D66). Laatstgenoemde stelde zich op de valreep kandidaat voor het Kamervoorzitterschap.

Nu de nieuwe Tweede Kamer gekozen en geïnstalleerd is, wordt er traditiegetrouw besloten wie zich voor de komende vier jaar Kamervoorzitter mag noemen. Woensdag komen de nieuwe volksvertegenwoordigers bijeen om te stemmen op eventuele nieuwe kandidaten. Khadija Arib is momenteel de huidige Kamervoorzitter. De PvdA-politica mag sinds 2016 de debatten in de Tweede Kamer leiden.

Ondanks het feit dat Khadija Arib al vijf jaar de functie van Kamervoorzitter mag bekleden, is het allerminst zeker dat ze nogmaals herkozen zal worden. Ruim een maand geleden kreeg de PvdA-politica namelijk stevige kritiek te verduren in een artikel van RTL Nieuws. Verschillende (oud)-politici en andere betrokkenen deden anoniem een boekje open over het handelen van de huidige Kamervoorzitter. Arib werd onder meer ‘achterbaks’ en ‘manipulatief’ genoemd.

Eén van de kandidaten die Khadija Arib wil opvolgen is Martin Bosma. Het PVV-Kamerlid liet in 2017 verstek gaan, omdat hij van mening was dat rondom de PVV een ‘cordon sanitaire’ heerst. Morgen waagt Bosma een nieuwe poging. “De Kamer weer als TEGENMACHT. Niet meer als lammetje van het kabinet, maar als leeuw van het dualisme. Nu meer dan ooit. Daarom ben ik kandidaat voor het voorzitterschap”, liet de PVV’er op Twitter weten. Het zal niemand verbazen dat Bosma direct op steun van Geert Wilders en Thierry Baudet kon rekenen.

Vandaag heeft zich ook nog een andere tegenkandidaat voor het Kamervoorzitterschap gemeld. D66-Kamerlid Vera Bergkamp heeft via social media laten weten de plek van Khadija Arib over te willen nemen. “Ik stel mij kandidaat voor het voorzitterschap van de Tweede Kamer. Waarom? – Onze positie versterken, mede obv de Commissies van Dam en Bosman – De waardigheid v/h debat én ruimte voor alle 17 partijen borgen – Versterken van de ambtelijke organisatie.”

Het beloven spannende verkiezingen te worden. Kamervoorzitter Khadija Arib is allerminst zeker van haar positie. Met Bosma en Bergkamp hebben zich twee sterke tegenkandidaten gemeld. Eigenlijk maakt het niet zoveel uit wie van de drie gekozen zal worden als Kamervoorzitter. Zolang het maar geen stuntelaar zoals Anouchka van Miltenburg is.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook