Klaver denkt nog steeds premier te kunnen worden

Jesse Klaver. Bron: Screenshot YouTube/GroenLinks Jesse Klaver. Bron: Screenshot YouTube/GroenLinks

De verkiezingscampagne van GroenLinks verloopt alles behalve soepel. Toch denkt Jesse Klaver dat het nog geen gelopen race is. Hij gelooft er zelfs nog in dat hij na 17 maart in het Torentje kan belanden. Om dat te bewerkstelligen gaat de partij met de collectebus langs bij de eigen achterban. Ze willen een grote klimaat-advertentie in alle kranten plaatsen.

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 behaalde GroenLinks een spectaculaire overwinning. De partij van Jesse Klaver kwam in een klap op maar liefst veertien zetels te staan. Nog nooit haalde GroenLinks zoveel zetels. Klaver gaf tijdens die verkiezingscampagne regelmatig aan minister-president te willen worden. Dat zat er echter niet in, aangezien de VVD wederom de grootste partij van Nederland werd.

De verkiezingscampagne van 2021 verloopt minder soepel voor de groene partij. GroenLinks slaagt er maar niet in om de huidige veertien Kamerzetels vast te houden in de peilingen. Om het tij te keren heeft de partij van Jesse Klaver besloten z’n handje op te houden bij de eigen achterban. Volgens de Telegraaf heeft de partij een mail gestuurd naar alle aanhangers met de vraag om de portemonnee te trekken.

Dat geld heeft GroenLinks nodig om de krant te halen. Zo willen ze een  paginagrote klimaat-advertentie in alle kranten van Nederland zetten. “Het is nu of nooit”, zegt woordvoerder Wijnand Duyvendak daarover. Daarnaast weet ‘de krant van wakker Nederland’ te melden dat GroenLinks in de desbetreffende mail andere partijen hekelt die grote donaties hebben gekregen uit het bedrijfsleven. Zo kreeg D66 maar liefst één miljoen euro geschonken door een techmiljardair. De moraalridders van GroenLinks zeggen zelf geen donaties van grote bedrijven te accepteren.

Deze rondgang met de collectebus voelt een beetje aan als een wanhoopspoging. De verkiezingen worden namelijk vooral gedomineerd door het coronavirus. Klimaat blijft een beetje op de achtergrond. Desalniettemin denkt Jesse Klaver dat hij nog steeds kans maakt op het premierschap. “Het is pas over als het over is”, zei de GroenLinks-lijsttrekker vandaag bij RTL Nieuws.

Dat gaat mijns inziens echter niet gebeuren. De veertien zetels die GroenLinks momenteel heeft is voor die partij ontzettend mooi, maar het is bij lange na niet genoeg om minister-president te worden. Daarnaast lukt het Klaver maar niet om boven de veertien zetels uit te komen en steekt de VVD van Mark Rutte met kop en schouders boven de andere partijen uit.

GroenLinks heeft naar mijn mening een groter probleem dan ze zelf wellicht willen toegeven. Er is gewoon te weinig voedingsbodem voor de ideeën van GroenLinks in Nederland. Dan kan je hoog of laag springen, maar je ambities als premier kunnen dan gewoon de prullenbak in. Een flinke zak met geld ophalen bij je achterban zal daar niet bij helpen. Om maar met Johan Cruijff te spreken: ik heb een zak geld nog nooit een doelpunt zien scoren.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook