Kritiek op Hoekstra na standpunt over WW-uitkering

Wopke Hoekstra. Bron: Screenshot YouTube/CDA Wopke Hoekstra. Bron: Screenshot YouTube/CDA

CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra is er voor de tweede keer in geslaagd om verontwaardiging te veroorzaken. Dit keer door een bommetje onder de WW-uitkering te leggen. Zo is de demissionaire minister voornemens om de maximumtermijn van twee jaar te verlagen naar één jaar. Dit voorstel werd hem echter niet in dank afgenomen.

Er is een gigantische rel ontstaan omtrent het standpunt van CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra over de WW-uitkering. Mensen die lang hebben gewerkt, hebben voor twee jaar recht op een WW-uitkering. Hoekstra wil deze maximumtermijn van twee jaar terugdringen naar slechts één jaar.

“Dit is een goed idee waarvoor de tijd gekomen is. We zien allemaal dat, omdat we langer leven en langer doorwerken, je aan de ene kant ouderen hebt die eerder willen stoppen. Aan de andere kant zie je ouderen die ook langer doorwerken. Ik zie het ook bij mijn eigen vader, die is ruim boven de pensioengerechtigde leeftijd, maar hij vindt zijn werk – hij is dokter – zo leuk dat hij één dag in de week patiënten ziet”, zegt hij over dit voorstel bij het Algemeen Dagblad.

Vrijwel alle politieke partijen, van links tot rechts, doken als hyena’s op het CDA-voorstel. Ze stonden elkaar te verdringen om hun verontwaardiging uit te spreken. Zo noemde PvdA-lijsttrekker Lilianne Ploumen het voorstel “totaal onfatsoenlijk”, noemde SP-lijsttrekker Lilian Marijnissen het plan “super-asociaal” en noemde PVV-leider Geert Wilders de demissionaire minister zelfs “een ongelofelijke aso”. Ook andere partijen als GroenLinks en Forum voor Democratie reageerden verontwaardigd.

Het moge duidelijk zijn dat Wopke Hoekstra er wederom in geslaagd is om bakken kritiek over zichzelf af te roepen. Eerder deed hij dat door een rondjes te schaatsen in Thialf, maar dit keer gaat het over een inhoudelijk plan. De demissionaire minister van Financiën vindt de kritiek echter niet terecht. Hij is namelijk van mening dat er momenteel slechts een deel van het volledige plan uitgelicht wordt. “Dit is maar één element van het plan”, laat Hoekstra weten aan de NOS. “En je moet wel het hele verhaal vertellen, en dat is dat we na corona moeten werken aan een eerlijkere arbeidsmarkt.”

Wopke Hoekstra werd met veel bombarie gebombardeerd als de nieuwe lijsttrekker van het CDA, nadat Hugo de Jonge kenbaar maakte af te zien van deze functie. Wat de enthousiaste CDA-leden in deze man zien is mij echter nog steeds een raadsel. Hoekstra zal ongetwijfeld een aardige man en een degelijke bestuurder zijn, maar van campagne voeren heeft hij echter weinig kaas gegeten. In korte tijd is hij er namelijk in geslaagd om twee keer onderuit te gaan en verontwaardiging op te roepen. Iets waar de gemiddelde CDA-bewindsman doorgaans niet bekend om staat. Met Hoekstra aan het roer staat het CDA eigenlijk bijvoorbaat al op achterstand tijdens deze verkiezingscampagne.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook