Ledenaantal D66 kent grootste groei

Sigrid Kaag. Bron: Screenshot YouTube/D66 Sigrid Kaag. Bron: Screenshot YouTube/D66

Het ledenaantal van verschillende politieke partijen is toegenomen. Het Forum voor Democratie van Thierry Baudet zegt zelf nog altijd de grootste ledenpartij van het land te zijn, maar kende niet de grootste groei. Die eer kwam volgens Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen van de Rijksuniversiteit Groningen toe aan GroenLinks en D66.

Er wordt vaak negatief gesproken over de politiek. Zo wil het vertrouwen in de politiek nog weleens dalen en zou het niet aansprekend genoeg zijn voor de jongere generatie. Toch is vandaag bekend geworden dat een aantal politieke partijen meerdere leden erbij hebben gekregen.

En dat is goed nieuws voor het politieke landschap. Het aantal leden geeft namelijk niet alleen aan hoeveel voedingsbodem er achter een partij schuil gaat, maar levert ook nog een zak met geld op. Lidmaatschapsgeld vormt namelijk een van de belangrijkste inkomstenbronnen van een politieke partij. Hoe meer leden een partij aan zich weet te binden, hoe meer geld ze daarvoor kunnen incasseren.

Volgens het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP) van de Rijksuniversiteit Groningen zijn GroenLinks en D66 de partijen waarvan de ledenaantallen het meeste is toegenomen. Zo kent de partij van Jesse Klaver een groei van zo’n 7,4 procent.

Het D66 van lijsttrekker Sigrid Kaag mag zich echter het rijkst rekenen. Deze partij kende een groei van maar liefst 8,7 procent. De partij van Sigrid Kaag mag in totaal 2.166 nieuwe leden toevoegen aan het ledenbestand. Volgens het DNPP is hier sprake van het zogenoemde Kaag-effect. Zij zien een stijging van het aantal leden sinds Sigrid Kaag het roer overnam van Rob Jetten.

De Volkskrant zet dan ook direct in de kop: ‘Kaag lokt leden naar D66’. Een goede prestatie van deze lijsttrekker, maar wellicht is het in verkiezingstijd ook handig om kiezers naar je partij toe te lokken. En laat dat nu juist het grote pijnpunt van D66 zijn. In geen enkele peiling slaagt die partij er namelijk in om de negentien zetels van vier jaar geleden aan te tikken. Al met al is het goed om te constateren dat steeds meer mensen zich willen bemoeien met de politiek.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook. Wij hebben uw steun erg hard nodig!