Liane den Haan kraakt 50Plus-bestuur in uitgelekte evaluatie

Liane den Haan. Bron: Screenshot YouTube/50Plus Liane den Haan. Bron: Screenshot YouTube/50Plus

Het lijkt niet meer goed te komen tussen partijleider Liane den Haan en het hoofdbestuur van 50Plus. In een uitgelekte evaluatie zegt Den Haan zich zelfs gesaboteerd, gepest en geïntimideerd te hebben gevoeld tijdens de verkiezingscampagne. Het hoofdbestuur en Liane den Haan liggen echter al tijden met elkaar in de clinch. Bijna twee weken geleden bracht het bestuur een verklaring naar buiten, waarin werd gesproken over een ‘volstrekt onwerkbare situatie’. 

Er lijkt maar geen einde te komen aan het gedonderjaag binnen 50Plus. De partij van fractievoorzitter Liane den Haan gaat al tijden gebukt onder interne intriges en ruzies. Alle interne conflicten werden door de kiezer genadeloos afgestraft tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Wonder boven wonder wist de ouderenpartij alsnog één zetel te bemachtigen. Ze verloren in totaal drie Kamerzetels.

 

Verklaring hoofdbestuur

Bijna twee weken geleden schoot de vlam definitief in de pan. In een verklaring legde het hoofdbestuur een gigantische bom onder de samenwerking met fractievoorzitter Liane den Haan. Volgens de bestuursleden is er een ‘volstrekt onwerkbare situatie’ ontstaan, sinds het aantreden van Den Haan. Volgens het bestuur zou Den Haan zelfs meermaals gedreigd hebben om de verkiezingscampagne stil te leggen. “Het hoofdbestuur kon kiezen tussen een nieuwe en publicitair funeste rel of zich grotendeels bij haar wensen neerleggen”, zo tikte het Algemeen Dagblad op uit het statement.

We zijn gesaboteerd, gepest en geïntimideerd

Het hoofdbestuur verweet Den Haan zelfs dat ze de koers van de partij wilde omgooien tijdens de gesprekken met de verkenners, zonder overleg daarover te plegen. “Wij zijn progressief midden, dat waren we niet. 50Plus was soms richting FvD/PVV, zo zit ik totaal niet in de wedstrijd, kom van D66, dus heb ik bijgestuurd”, zo viel er te lezen uit de openbaar gemaakte gespreksverslagen.

Liane den Haan had op haar beurt geen goed woord over voor de gepubliceerde verklaring van het hoofdbestuur. In een schriftelijke reactie aan het AD uitte ze haar ongenoegen over de partijcultuur. “Zo ga je niet met elkaar om. Maar het is helaas wel de partijcultuur die ik bij 50Plus heb aangetroffen en waar de partij al jaren om bekendstaat. Ik herken me totaal niet in deze aantijgingen.”

 

Boze leden

Liane den Haan en het hoofdbestuur zijn echter niet de enige twee partijen die binnen 50Plus met elkaar in de clinch liggen. Op diezelfde vrijdagavond stuurden een aantal boze leden een open brief, waarin ze hun ergernis over de gepubliceerde verklaring van het hoofdbestuur niet onder stoelen of banken staken. “De verkiezingen zijn voor 50PLUS desastreus verlopen. We weten allemaal wat daarvan de oorzaak is”, citeerde het AD uit de brief.

“Een door een kleine groep bewust gecreëerd conflict dat bewust op straat gegooid is. Als alibi of als aanleiding werd een verschil van mening over een onderdeel van het verkiezingsprogramma aangegrepen. Het bestuur van 50PLUS heeft zich hierbij passief gedragen en er zijn ook aanwijzingen dat sommigen er een actieve hand in hebben gehad.”

De leden houden voornamelijk het partijbestuur verantwoordelijk voor de desastreus verlopen verkiezingen en scharen zich vierkant achter lijsttrekker Liane den Haan. “Vanuit het falende bestuur wordt een nieuwe actie gestart om de voormalige lijsttrekker, die door de leden gekozen is, te belasteren. Het gevolg van die actie is in ieder geval dat de partij voor de zoveelste keer enorme reputatieschade oploopt, waarvan het nog maar de vraag is of die ooit te herstellen is.”

 

Evaluatie

Als klap op de vuurpijl lekte gistermiddag een interne evaluatie uit. In deze evaluatie zetten partijleider Liane den Haan, haar woordvoerder Bernadet Naber en campagneleider Renée de Vries hun gedachten over de rampzalige verkiezingscampagne op papier. Het drietal plaatst een aantal flinke aantijgingen richting het 50Plus-bestuur. “We zijn gesaboteerd, gepest en geïntimideerd en hebben ons soms zelfs fysiek ziek gevoeld van de partijcultuur binnen 50Plus en het feit dat daar niets aan wordt gedaan”, citeert de NOS.

“Het campagneteam verneemt dat een aantal mensen binnen 50Plus de campagne in de laatste weken voor de verkiezingen wil saboteren. Met als doel dat 50Plus nul zetels haalt bij de verkiezingen.” Liane den Haan schreef erbij dat het partijbestuur wederom niet ingreep.

En niet alleen het hoofdbestuur, maar ook partijoprichter Jan Nagel moet het ontgelden. “De sfeer in de programmacommissie is door de dwingende wijze waarop Jan Nagel de inhoud probeert te manipuleren zeer onaangenaam”, schrijft het drietal.

 

Partijcongres

Op 8 mei vindt er een partijcongres plaats. Tijdens dit congres moet een nieuw hoofdbestuur worden gekozen. Liane den Haan heeft in de uitgelekte evaluatie laten weten zich pas te ‘beraden’ na het congres. Het bestuur citeert echter uit een eerder gestuurde e-mail van Den Haan, waarin ze een hernieuwde samenwerking met het huidige bestuur definitief uitsluit. “Het mag duidelijk zijn dat ik onder geen beding met het door zichzelf voorgedragen bestuur zal gaan samenwerken.”

 

Update

Liane den Haan heeft zojuist kenbaar gemaakt te vertrekken bij 50Plus. Ze neemt haar Kamerzetel mee, waardoor de ouderenpartij momenteel geen zetels meer heeft. “Ik blijf als volksvertegenwoordiger senioren een krachtige stem geven, maar niet langer onder de vlag 50Plus. Samen met mijn geweldige medewerkers en veel anderen zullen wij ons de komende 4 jaar hard maken voor een Nederland waarin het fijn ouder worden is”, liet Den Haan weten in een videoboodschap.

Steun uw favoriete magazine! Met slechts €1 per maand kunt u nieuwe content mogelijk maken. Doneer daarom aan The Politics Post. Volg ons ook op Twitter en Facebook