Man die Geert Wilders wilde vermoorden krijgt tien jaar cel voorgeschoteld

Geert Wilders. Bron: Screenshot YouTube/PVVpers Geert Wilders

Junaid I. reisde in 2018 vanuit Frankrijk naar Nederland af met het idee om Geert Wilders te vermoorden. Op een filmpje dat hij op Facebook zette bedreigde hij de PVV-leider met de dood. In 2019 werd Junaid I. door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien jaar. Diezelfde straf wordt tijdens zijn hoger beroep vandaag geëist door het Openbaar Ministerie.

Het is alom bekend dat Geert Wilders al jaren de meest heftige bedreigingen moet ondergaan. Zo staat hij op de hitlijst van Al Qaida, zijn er fatwa’s over hem uitgesproken en staat hij al meer dan tien jaar onder de meest strenge bewaking.

Wilders is al zijn vrijheid kwijtgeraakt, omdat meerdere mensen hem iets aan willen doen. Die wens sprak ook Junaid I. uit in 2018. Hij maakte een filmpje waarin hij de PVV-leider met de dood bedreigde en zette deze op Facebook. “Met Gods wil zal ik die hond, die belediger, naar de hel sturen. Net zo lang ik leef, ik zal deze missie niet annuleren.”

De aanleiding voor deze doodsbedreiging was omdat Wilders een cartoonwedstrijd wilde organiseren in de Tweede Kamer. Uiteindelijk werd de omstreden cartoonwedstrijd toch geannuleerd omdat niet alleen hijzelf, maar ook andere mensen hierdoor gevaar liepen.

“De dreigementen naar aanleiding van de cartoonwedstrijd lopen de spuigaten uit”, zei Wilders hierover in een verklaring. “Het gaat niet alleen om mij. Inmiddels lopen ook anderen gevaar door alle dreigementen van extreme moslims die niet alleen mij maar heel Nederland als doelwit zien. Veiligheid van mensen gaat voor alles.”

Junaid I. kreeg tijdens zijn proces in 2019 zes jaar celstraf tegen hem geëist van het Openbaar Ministerie. De rechtbank besloot hem echter te veroordelen tot een gevangenisstraf van tien jaar. Volgens de rechters zou Junaid I. zich schuldig hebben gemaakt aan het voorbereiden van een terroristische aanslag op een gekozen volksvertegenwoordiger. Daarnaast zou de verdachte nog niet van het idee zijn afgestapt om Wilders te vermoorden.

“Uit het dossier blijkt dat de verdachte nog altijd het doel heeft om Wilders te vermoorden. Ten slotte verontrust het de rechtbank enorm dat de verdachte op de zitting verklaarde dat de strafzaak hem in Pakistan een positief imago heeft gegeven.”

De verdachte en zijn verdediging waren het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en besloten in hoger beroep te gaan. Vandaag diende zich het hoger beroep aan. Geert Wilders was daar persoonlijk bij aanwezig. Daar hoorde hij dat de verdachte er alles aan deed om de rechtbank van zijn onschuld te overtuigen. “Ik heb geen opleiding, weet niet wat goed en fout is, had geen kennis, gedroeg me als een kind. Maar ik heb nooit iemand pijn gedaan”, zo tikt het Algemeen Dagblad op uit de mond van de verdachte.

Het Openbaar Ministerie ging echter niet mee met het verhaal van Junaid I. en besloot tien jaar celstraf tegen hem te eisen. “Een gekozen politicus moet zijn mening ongestoord naar voren kunnen brengen. Het is voor de heer Wilders bijzonder bedreigend als je je bedenkt dat iemand speciaal naar Nederland is afgereisd om je te vermoorden. Wie vindt dat een politicus grenzen overschrijdt, kan naar de rechter stappen, er mag geen ruimte zijn om eigen rechter te spelen.” Waarvan akte!