Man die PowNed-verslaggever aanreed aangehouden

PowNed-verslaggever aangereden. Bron: Screenshot Omroep PowNed/NPO PowNed-verslaggever aangereden. Bron: Screenshot Omroep PowNed/NPO

Gisterochtend zijn verschillende journalisten in elkaar geslagen tijdens het uitvoeren van hun werk. Twee kerken besloten een dienst te organiseren, ondanks de coronacrisis. Een journalist van Rijnmond werd naar Krimpen aan den IJssel gestuurd om verslag te doen. Tijdens een interview werd hij in zijn buik geschopt. Op Urk voltrok zich een soortgelijk tafereel. PowNed-verslaggever Mark Baanders werd eerst door twee kerkgangers belaagd en geschopt. Later die dag werd door een automobilist zelfs op hem ingereden.

Gisteren was een gitzwarte dag voor de persvrijheid. Twee journalisten werden aangevallen tijdens het uitvoeren van hun werk. Gisterochtend was het raak in Krimpen aan den IJssel. De streng-christelijke Mieraskerk had de geloofsgemeenschap gevraagd om de dienst van zondag bij te wonen. De kerk trok zich daarbij niets aan van het gemeentebestuur, die heeft opgeroepen om de dienst online plaats te laten vinden in verband met eventuele coronabesmettingen.

Rijnmond besloot om een verslaggever naar dit schouwspel te sturen. Bewapend met microfoon en een camera legde hij het tafereel vast. Hij interviewde diverse kerkgangers die op de dienst waren afgekomen. Tijdens zo’n gesprek werd de verslaggever in zijn buik getrapt. De desbetreffende journalist besloot aangifte te doen. Rond 11.00 uur werd de verdachte in de boeien geslagen door de politie. De buikschopper is inmiddels vrijgelaten en mag zijn proces in vrijheid afwachten.

Op Urk speelde zich een soortgelijk tafereel af. Daar kreeg PowNed-verslaggever Slijptol, beter bekend als Mark Baanders, flinke tikken van verschillende kerkgangers te verduren. Op de desbetreffende video is te zien hoe Baanders flinke trappen moet incasseren. Er was een politieagent bij aanwezig, maar deze weigerde serieus in te grijpen. Later verklaarde de politie dat ze niet ingrepen ‘om escalatie te voorkomen’.

Als klap op de vuurpijl werd de PowNed-verslaggever zelfs aangereden door een andere kerkganger. Op onderstaande video is te zien hoe een boze kerkganger inreed op de verslaggever, terwijl deze voor de auto stond. Inmiddels is de 35-jarige man aangehouden door de politie.

Los van al het persoonlijke leed die dit soort wanstaltige taferelen kan veroorzaken, zijn dit soort aanvallen een directe aanval op de persvrijheid. Journalisten die tijdens hun werk worden geschopt, geslagen en zelfs worden aangereden, is een nieuw dieptepunt. Beide heren zijn gelukkig opgepakt door de politie, maar dit soort misselijkmakende gebeurtenissen vragen om een krachtig statement. Zowel vanuit de politiek als uit de samenleving. En niet in de laatste plaats door journalisten zelf. Waar de persvrijheid in het geding is, staat de echte journalist op.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook.