Mariëtte Hamer wordt vermoedelijk de nieuwe informateur

Mariëtte Hamer. Bron: Screenshot YouTube/Sociaal-Economische Raad Mariëtte Hamer. Bron: Screenshot YouTube/Sociaal-Economische Raad

Volgens diverse media wordt Mariëtte Hamer de nieuwe informateur. De PvdA-coryfee wordt nadrukkelijk genoemd als opvolger van de afzwaaiende Herman Tjeenk Willink. Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de aanstelling van een nieuwe informateur. Verschillende politici denken echter dat de keuze voor Hamer achter de schermen al bekokstooft is. 

De gigantische fotoblunder van Kajsa Ollongren heeft de kabinetsformatie flink op z’n kop gezet. Toen de voormalige verkenner halsoverkop het Binnenhof verliet, was de zin: ‘Pieter Omtzigt, functie elders’ van haar aantekeningen af te lezen. Deze passage sloeg in als een bom. Zowel binnen politiek Den Haag als in de samenleving. Later bleek dat VVD-leider Mark Rutte de naam van het CDA-Kamerlid had laten vallen, tijdens de formatiegesprekken met de verkenners. Eerder gaf de demissionaire premier nog aan niet over Pieter Omtzigt gesproken te hebben.

Deze politieke rel heeft het onderlinge vertrouwen enorm beschadigd. Mark Rutte kreeg tijdens het beruchte formatiedebat zelfs een motie van wantrouwen en een motie van afkeuring aan zijn broek. Laatstgenoemde motie werd door een ruime Kamermeerderheid aangenomen.

Met de keuze voor een PvdA’er, geven de VVD en D66 aan dat die partijen de PvdA er graag bij zouden willen hebben in een nieuw kabinet

 

Vrijwel alle partijen zijn het erover eens dat er een transparantere bestuurscultuur op poten gezet moet worden. Daarnaast was D66-leider Sigrid Kaag van mening dat er een nieuwe informateur moest komen. Deze nieuwe informateur moest de gehavende kabinetsformatie uit het slop trekken, op voldoende afstand van de Haagse politiek staan en het onderlinge vertrouwen zien te herstellen.

 

Kabinetsformatie

Uiteindelijk werd Herman Tjeenk Willink naar voren geschoven om deze immense klus te klaren. De PvdA-coryfee kreeg drie weken de tijd om het formatieproces weer een nieuwe impuls te geven. Na twee gespreksrondes overhandigde Tjeenk Willink zijn eindrapport aan nieuwbakken Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp.

Tijdens zijn werkzaamheden zette RTL Nieuws de kabinetsformatie wederom op z’n kop. Het journalistieke platform had namelijk de hand weten te leggen op diverse ministerraadnotulen. Uit de reconstructie bleek dat het demissionaire kabinet doelbewust informatie omtrent de toeslagenaffaire heeft achtergehouden voor de Tweede Kamer. Ook over deze rel vond een urenlang debat plaats.

Herman Tjeenk Willink liet zich echter niet van de wijs brengen en zette zijn werkzaamheden stug door. In zijn eindverslag kwam duidelijk naar voren dat voldoende partijen nog altijd met Mark Rutte willen samenwerken. Alleen PVV, SP en BIJ1 sluiten de VVD op voorhand uit. Partijen als GroenLinks, PvdA en Forum voor Democratie hebben tijdens de formatiegesprekken aangegeven, ondanks alle grote woorden, alsnog open te staan om samen met de VVD een kabinet te vormen.

Vandaag vindt er een groot debat in de Tweede Kamer plaats met de informateur, over het gepresenteerde eindverslag. Na vandaag moet er een nieuwe informateur worden aangewezen, die de kabinetsformatie in een nieuwe fase moet brengen.

 

Mariëtte Hamer

De naam van deze nieuwe informateur lijkt echter al bekend te zijn. Gisteravond berichtten diverse media namelijk dat oud-PvdA’er Mariëtte Hamer de nieuwe informateur gaat worden. Dat hebben Haagse ingewijden laten weten aan RTL Nieuws. “Met de keuze voor een PvdA’er, geven de VVD en D66 aan dat die partijen de PvdA er graag bij zouden willen hebben in een nieuw kabinet”, constateert politiek commentator Frits Wester.

Met de keuze van Hamer wordt meteen voorbij gegaan aan het advies van Tjeenk Willink

 

“Met de keuze van Hamer wordt meteen voorbij gegaan aan het advies van Tjeenk Willink. Die adviseerde namelijk iemand met afstand tot partijen en de actuele politiek. En Hamer staat als oud-fractievoorzitter van de PvdA juist heel dicht bij haar partij.”

Geert Wilders, Joost Eerdmans, Farid Azarkan en Lilian Marijnissen hebben geen goed woord over voor de gehele gang van zaken. Zij denken dat er vooraf al is ‘bekokstoofd‘ dat Hamer de nieuwe informateur wordt. Volgens hen is er achter de schermen tevens al een meerderheid voor dit voornemen geregeld, waardoor het debat van vandaag overbodig raakt.

Steun uw favoriete magazine! Met slechts €1 per maand kunt u nieuwe content mogelijk maken. Doneer daarom aan The Politics Post. Volg ons ook op Twitter en Facebook.