Marijnissen sluit kabinetsdeelname met VVD niet uit

Lilian Marijnissen. Bron: Screenshot YouTube/SP Lilian Marijnissen. Bron: Screenshot YouTube/SP

De Socialistische Partij (SP) en de VVD gelden als grote politieke tegenstanders. Het zijn als het ware tegenpolen van elkaar. Waar de SP staat voor een radicaal socialistischer beleid, staat de VVD voor een meer praktische en liberale koers. Toch sluit SP-lijsttrekker Lilian Marijnissen een kabinetsdeelname met de VVD niet uit. Haar inzet is om na de verkiezingen eindelijk eens mee te regeren.

Het moge duidelijk zijn dat de VVD en de SP politieke partijen zijn die mijlenver van elkaar vandaan liggen. SP-lijsttrekker Lilian Marijnissen heeft dan ook regelmatig kritiek op Mark Rutte, zijn partij en het huidige beleid. Vooral als over de zorg en de woningmarkt gaat, trekt Marijnissen stevig van leer tegen de demissionaire minister-president.

Ondanks alle kritiek wil de SP eindelijk voor het eerst in haar bestaan toetreden tot een kabinet. De partij wil meeregeren, maar het liefst zonder de liberale VVD. In het verleden haalde Lilian Marijnissen dan ook hard uit richting minister-president Mark Rutte. Zo noemde ze hem zelfs ‘moreel corrupt‘, omdat ze vond dat Rutte niet opkwam voor de gewone Nederlander maar voor ‘enkele rijke vrienden’.

Ondanks deze forse aantijgingen sluit SP-leider Marijnissen de VVD niet geheel uit. Haar droom is namelijk dat de SP eindelijk eens gaat meeregeren. Mocht ze daarin slagen, dan zou dat betekenen dat de SP voor het eerst in haar bestaan het land mag meebesturen. Als het even kan wil ze met zoveel mogelijk linkse partijen een kabinet vormen. “Ik hoop vooral dat de linkse partijen groot worden”, zegt Marijnissen bij RTL Nieuws. “Het zal helemaal van de uitslag afhangen. Voor ons is het belangrijk dat we het verschil kunnen maken in een kabinet. Dat moet uiteindelijk de afweging zijn.”

Voor Lilian Marijnissen is het belangrijk dat de SP niet voor de goede sier op het pluche zal zitten. Haar partij zal pas deelnemen aan een nieuw kabinet, als ze daadwerkelijk iets in de melk te brokkelen zal hebben. “Ik denk dat een kabinet met de SP echt socialer zal zijn. We zien nu ook dat er meer ruimte komt voor onze ideeën. We moeten stoppen met de zorg als markt te zien, de lonen moeten omhoog en de huren omlaag. Het zijn allemaal mooie woorden, maar wij willen er heel graag bij zijn om ervoor te zorgen dat het ook echt gaat gebeuren.”

Helaas voor Lilian Marijnissen is mijn vrees dat ze erg weinig in de melk te brokkelen zal hebben na 17 maart. De SP komt namelijk niet boven de vijftien Kamerzetels uit in de peilingen, terwijl de VVD met kop en schouders boven alle partijen uitsteekt. Marijnissen zal met haar partij dus meer zetels moeten binnenharken dan de peilingen momenteel weergeven. Als de partij daar niet in slaagt, dan is de kans dat de SP zal meeregeren mijns inziens nihil.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook