Marijnissen veegt vloer aan met Ollongrengate: ‘Machtspolitiek’

SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen. Bron: Screenshot YouTube/SP SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen. Bron: Screenshot YouTube/SP

Nadat oud-verkenner Kajsa Ollongren donderdagochtend te horen kreeg dat ze besmet was geraakt met het coronavirus, snelde ze zich naar de dienstauto om het Binnenhof te verlaten. Terwijl de demissionaire minister zich uit de voeten maakte, slaagde ANP-fotograaf Bart Maat erin een foto te maken van de documenten die Ollongren op dat moment bij zich droeg. Inmiddels is er een Kamerdebat aangevraagd voor aankomende woensdag. Lilian Marijnissen keek het hele schouwspel met verbazing aan. De SP-fractievoorzitter spreekt zelfs over machtspolitiek. Om het vertrouwen in de politiek te herstellen, moet de waarheid boven tafel komen.

Vorige week vond Ollongrengate plaats. Nadat demissionair minister en toenmalig oud-verkenner Kajsa Ollongren donderdagochtend te horen kreeg dat ze positief was getest op het coronavirus, snelde ze zich naar de dienstauto. Ze droeg een stapel documenten met zich mee. Deze documenten bleken aantekeningen omtrent de kabinetsformatie te bevatten. ANP-fotograaf Bart Maat slaagde erin om een foto van deze documenten te maken. Deze werd al snel uitvergroot in de media.

De documenten bevatten omstreden aantekeningen. ‘Pieter Omtzigt, functie elders’, ‘onderhandelingsstijl Wopke Hoekstra’ en ‘linkse partijen houden elkaar niet vast’, waren van het document af te lezen. Vooral de aantekening over de functie van Pieter Omtzigt wekte vragen op. Diezelfde avond gaf demissionair minister-president Mark Rutte tekst en uitleg over de fotoblunder. Hij gaf aan dat ‘niemand uitleg hierover zal geven’, omdat Ollongren en Jorritsma al waren opgestapt als verkenners.

Oppositieleider Geert Wilders nam echter geen genoegen met de woorden van Mark Rutte en besloot een debat over de gehele kwestie aan te vragen. “Meneer Rutte gaat iemand hier nog verantwoording over afleggen? Rutte: NEE dat kan niet! ONACCEPTABEL!! IK WIL EEN KAMERDEBAT!!”, zo liet de oppositieleider weten op Twitter. Zijn verzoek bleek al snel op een meerderheid in de Tweede Kamer te kunnen rekenen. Zowel Ollongren als Jorritsma hebben aangegeven bij het debat aanwezig te zullen zijn.

De inhoud van de desbetreffende aantekeningen zit ook SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen niet lekker. Zondagavond zat ze bij Op1 om te vertellen wat er volgens haar moet gebeuren. “Wij willen weten uit wiens koker deze aantekeningen zijn gekomen. Dit is een staaltje machtspolitiek van de hoogste orde. Als je het hebt over dat men weer vertrouwen in de politiek moet krijgen, dan zou ik denken dat bovenaan het lijstje het herstel van de rechtsstaat zou moeten staan.”

Uiteraard moet deze kwestie tot op de bodem worden uitgezocht. Het is nu aan de fractievoorzitters om de juiste vragen te stellen. Zijn ze instaat om woensdag de vinger op de zere plek te leggen? Of komen ze met slappe vragen, waardoor de oud-verkenners de kans krijgen deze eenvoudig te omzeilen? De oppositie heeft woensdag een unieke kans. Ze kunnen tijdens het debat direct laten zien wat ze waard zijn.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook.