Mark Rutte doet naïeve handreiking en sneert naar Wilders

Mark Rutte. Bron: Screenshot YouTube/VVD Mark Rutte. Bron: Screenshot YouTube/VVD

Demissionair minister-president Mark Rutte en oppositieleider Geert Wilders kruisden in het verleden regelmatig de degens met elkaar. Ook tijdens deze verkiezingscampagne komen de twee kemphanen elkaar met grote regelmaat tegen. Zo stonden ze gisteravond tegenover elkaar tijdens het EenVandaag-verkiezingsdebat. Vanavond komen ze elkaar weer tegen tijdens het NOS-debat. Mark Rutte besloot vanochtend een stevige sneer uit te delen richting Wilders.

Gisteravond vond een van de laatste verkiezingsdebatten op televisie plaats. Sommige stembureaus zijn al open, maar de officiële datum is nog steeds woensdag 17 maart. Op die avond zal ook de verkiezingsuitslag kenbaar worden gemaakt. Oppositieleider Geert Wilders nam het op tegen demissionair minister-president Mark Rutte, tijdens het EenVandaag-verkiezingsdebat.

De twee kemphanen grossierden in oude stokpaardjes. Voornamelijk over het feit dat Mark Rutte er nog steeds niks in ziet om samen met de PVV een kabinet te vormen. Voor de demissionaire premier vormen eerdere uitspraken van Wilders, over Marokkanen en de rechtsstaat, de basis om de PVV wederom uit te sluiten. Toch deed Rutte een handreiking richting Geert Wilders.

“Wilders kan het vanavond oplossen. Ten eerste door excuses te maken voor de minder Marokkanen-uitspraak, waarbij hij grote groepen Nederlanders heeft weggezet. Ik neem hem dat zeer kwalijk. Het tweede wat hij kan doen is die belachelijke passages over het sluiten van de moskeeën en het afpakken van de Korans uit zijn verkiezingsprogramma schrappen.”

“In geen honderdduizend jaar”, antwoordde Wilders tegen Rutte. Het is natuurlijk een tamelijke naïeve handreiking. Mark Rutte weet namelijk als geen ander dat Geert Wilders nooit zijn uitspraken zal terugnemen. Laat staan dat de oppositieleider zijn verkiezingsprogramma zal aanpassen.

Nog geen 24 uur later schoof Mark Rutte aan bij Goedemorgen Nederland. De VVD-lijsttrekker werd nogmaals bevraagd over Geert Wilders. De twee lijsttrekkers staan vanavond tijdens het NOS-debat wederom tegenover elkaar. Rutte besloot alvast een sneer uit te delen richting Geert Wilders. “Je wilt natuurlijk niet op donderdagochtend wakker worden en zien dat de PVV de grootste partij van Nederland is. Dan sta je er internationaal natuurlijk wel op.”

Het is natuurlijk niet vreemd dat Mark Rutte en Geert Wilders tijdens deze verkiezingscampagne regelmatig de degens met elkaar kruisen. Mark Rutte is de minister-president en Geert Wilders is de oppositieleider. De VVD is in de peilingen wederom de grootste partij van het land. De PVV staat op plek twee. Nu beginnen deze debatten mij wel aardig de neus uit te komen. Er is niks nieuws onder de zon en de twee beroepspolitici grossieren in het gebruiken van oude stokpaardjes. De debatten tussen Rutte en Wilders zijn zo langzamerhand bij het meubilair gaan horen. Iets wat het politieke debat niet ten goede komt.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook